Hoe jouw aluminium ramen onderhouden?

Aluminium ramen onderhouden doe je best twee maal per jaar.  Afhankelijk van de aard van de vervuiling en de vervuilingsgraad moet er meer worden gereinigd (4x). Zeker als je dicht tegen een drukke straat woont, in de buurt van het spoor, nabij de zee en in het stad. Ook schrijnwerk dat niet ‘natuurlijk’ gespoeld wordt door regen moet meermaals per jaar gereinigd worden. Maar hoe pakken we dit best aan?

Spoel de aluminium ramen voor het reinigen zorgvuldig met water van boven naar beneden tot het grove, losse vuil en opwaaiende zand verwijderd is.

Vaste vuilresten worden best met een houten of plastic spatel verwijderd. Zeker niet verwijderen met scherpe werktuigen zoals messen, staalborstel, staalwol, schuurpapier e.d. daar deze het oppervlak beschadigen.

Aluminium ramen onderhouden kan je het best met warm water (Ca. 40°C) en een neutraal, niet-agressieve zeep of detergent (neutraal met een pH tussen 6 en 8). Daarna altijd goed afspoelen met helder water.  Gebruik voor het reinigen en afdrogen steeds een zachte doek.

Oplosmiddelen zoals benzine, aceton, nagellak oplosser zijn uit den boze. Zuren (azijn) of sterk alkalische producten (ammoniak, soda…) dienen tevens vermeden te worden.

Nog even alles op een rijtje: aluminium (en dus ook de vensters) NIET met een ZUUR, NIET met een BASE, maar ALLEEN met een neutrale zeep oplossing wassen en héél belangrijk, naspoelen en drogen. Alleen dan heb je je leven lang plezier van deze aanschaf.

Aluminium ramen