Is een pan met een antiaanbaklaag schadelijk?

Thermolon of teflon? Feiten en fabels rond de antiaanbaklaag.

Teflon is een plastic soort waarvan het smeltpunt op 327°C ligt. Een normale gasvlam bereikt met gemak het dubbele. Een pan met teflon wordt dus algauw te heet, met het gevolg dat de laag beschadigd raakt. Ook wanneer je netjes met een pollepel van hout of kunststof aan het werk bent, komt de pan op deze manier onherroepelijk voortijdig aan zijn einde.

Om dit te voorkomen heb je twee keuzes: óf je laat de antiaanbaklaag voortaan voor wat hij is en je schaft een pan aan zónder laag, óf je gebruikt de pan zoals het hoort en accepteert dat je biefstuk niet mooi bruin zal worden.

Tegenwoordig vragen steeds meer mensen om een pan zonder antiaanbaklaag omdat losse stukjes teflon kankerverwekkend zouden zijn. Nu is de schadelijkheid van vaste stukjes teflon tot op heden niet aangetoond.

Wél schadelijk voor de gezondheid is het bestanddeel perfluoroctaanzuur (pfoa), dat in de vorm van gas vrijkomt bij temperaturen boven de 350 °C. En de laag gaat al aftakelen vanaf 260 °C. Aangezien deze temperaturen in de meeste keukens wel gehaald worden en omdat het productieproces van teflon nogal veel energie kost, heeft men besloten de productie van teflonpannen binnen enige jaren te stoppen.

Als alternatief is door enkele pannenfabrikanten een pan met een nieuwe soort antiaanbaklaag, thermolon, op de markt gebracht. Dit product heeft dezelfde werking als teflon maar is geheel vrij van pfoa. Bovendien begint thermolon pas te smelten bij 450°C, wat de pan stukken duurzamer maakt dan de oude teflonpan.

Antiaanbaklaag