Chocolademelk gemorst? Zo krijg je de vlekken weg

Druilerig weer buiten, donkere dagen? Niets heerlijkers dan het tijdens de herfst of winter ’s avonds – en binnen! – gezellig te maken met een kop warme choco. Maar wie iets te onstuimig is met het lekkere drankje, kan al eens eindigen met vlekken van chocolademelk.

Geen zeep

Neen! Geen zeep gebruiken om de vlekken van chocolademelk te verwijderen. Zo fixeer je de chocoladeplekken immers en dan wordt het bijna onmogelijk om ze nog weg te krijgen.

Zout to the rescue

Spoel de vlekken eerst met wat koud water. Geen warm water, want dan zijn er weer moeilijker uit te halen. Daarna leg je het getroffen kledingstuk een uurtje of twee te weken in een emmer met zout water – deze keer mag het wel warm zijn. Nadien spoel je het goed uit met koud water en stop je het in de wasmachine voor een laatste rondje.

Andere middeltjes

Een andere manier om vlek van chocolademelk eruit te krijgen? Kneed en was ze uit met voorwasmiddel of soda (wel niet op zijde of wol gebruiken). De restvlekken ga je dan te lijf met wasbenzine, borax of alcohol. Ten slotte nog even nawassen in de machine en weg is de boosdoener.

 

Tip: chocoladevlekken

Vlekken van chocolade behandel je eigenlijk op dezelfde manier.

 

Tip: echte chocolademelk en varianten met een extraatje

  1. Echte chocolademelk maak je als volgt: hak ongeveer 150 gram fondant chocolade in stukjes en laat die zachtjes smelten met een beetje room in een pannetje. Voeg er vervolgens beetje bij beetje de melk bij en blijf roeren terwijl je verwarmt. Opgelet, niet laten koken. Voor wat meer smaak kun je kaneel toevoegen.
  2. Zin in chocolademelk met wat meer pit? Dwarrel er dan een snuifje chilipoeder in.
  3. Ben je een zoetekauw? Pimp je chocolademelk dan eens met Malthesers of marchmellows. Heerlijk!
  4. Fan van witte chocolade? Vervang de fondant dan gewoon door jouw lievelingschocolade.
  5. Chocolademelk met een beetje muntsiroop in is ook het proberen waard.

 

Laat het smaken! En kruip maar knus weg onder een dekentje!