Geef onfrisse geurtjes in de keuken geen kans

Hangt er een hinderlijk luchtje in je keuken? Komt je een onfrisse geur tegemoet wanneer je de koelkastdeur opent? Of wanneer je het deksel van de vuilnisemmer licht? Dat wil je niet! Met deze tips voorkom je de meest vervelende geurtjes in de keuken – of los je ze op.

 

  1. De koelkast en diepvriezer

Ai, dat ene etensrestje is iets te lang ergens achteraan in de koelkast blijven staan … niet bevorderlijk voor de neus. Maak je koelkast zeker één keer per maand goed schoon. En pak ook op tijd en stond de diepvriezer aan. Hoe je precies te werk gaat, lees je hier.

 

  1. De vuilnisbak

Een vuilnisbak heeft soms de onhebbelijke gewoonte om vieze geurtjes in de keuken te verspreiden.

  • Heb je een koffiezetapparaat met een filter? Gooi koffiedik niet meteen weg. Laten opdrogen en je hebt een perfect middeltje om slechte geuren te verbannen.
  • Strooi waspoeder of soda op de bodem. Herhaal dit wanneer de vuilnisbak halfvol is.
  • Ook kattenbakvulling does the trick. Strooi twee handen vol korrels op de bodem.
  • Stro of krantenpapier op de bodem van de vuilnisbak vangen het vocht op dat uit afval komt. Zo voorkom je nare geurtjes.

 

  1. De gootsteen

Er komt een slecht luchtje uit de afvoer van de gootsteen. Jakkes! Op een plaats waar je met eten bezig bent, wil je dat niet ruiken. Gelukkig kan je het verhelpen: met een mengsel van soda (half kopje), azijn (een kopje) en kokend water (een halve liter). Giet het door de afvoer en dek die een uurtje af, zodat er geen andere zaken meer in terecht kunnen komen.

Om te voorkomen dat je afvoer gaat verstoppen en/of slechte geuren verspreidt, spoel je etensresten beter niet door de gootsteen. De vuilnisbak is de enige plek ervoor.

 

  1. De oven

Wil je net een staaltje van je beste bakkunsten bovenhalen, komt er een geur uit de oven die je alle zin ontneemt … Grabbel in de fruitmand, want je kunt die kwalijke lucht verhelpen met citrusvruchten. Leg snel wat sinaasappel- en/of citroenschillen in de oven, bak ze op 170 °C en de geur verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Citroen helpt je oven trouwens ook schoonmaken. Zet na het bakken of braden van vis of vlees een schaaltje met water en enkele schijfjes citroen in de oven. De warmte laat het water verdampen en je zal zien, het vuil komt makkelijker los.

 

  1. De dampkap

Vult je keuken zich met een onaangenaam geurtje als je de dampkap aanzet? Da’s een teken aan de wand. Waarschijnlijk is het hoog tijd om je filters eens schoon te maken of te vervangen. De filters vervang je best om de twee maanden. Lees hier hoe je dat aanpakt.