Hoe een vieze geur uit een auto verwijderen?

We kennen het allemaal: je opent het portier van een auto en een vieze of muffe geur komt je tegemoet. Hoe mooi die wagen ook is, als de auto stinkt van binnen is het niet echt uitnodigend om erin te gaan plaatsnemen. Je wil die geur dan ook zo snel mogelijk weg uit je auto.

Zolang alle geurmoleculen (bv van benzine, rook, gemorste melk …) niet volledig zijn afgebroken zal de auto echter blijven stinken, ook al heb je de auto zorgvuldig schoongemaakt.

Om het afbreken van de geurmoleculen te versnellen heb je enzymen nodig. Die zitten bijvoorbeeld in een vlekkenoplosser of Biotex. Nog beter gaat het met pure enzymen die je kunt verkrijgen bij de grote buitensportwinkels. Daar verkopen ze enzymen kussentjes waarvan je de inhoud in water op moet lossen.

Bespuit de binnenkant van de auto met de vlekkenoplosser en sluit de ramen en deuren. Vervolgens start je de ventilatie (maximaal vermogen, stand recirculatie met koeling) en zet de verwarming af. Dan laat je de enzymen hun werk maar doen. Rustig laten inwerken en na 10 minuten is het klaar. Als de geur heel penetrant is, zal je het wellicht een paar keer moeten herhalen.

 

Auto stinkt