Hoe verwijder je hars?

Je kent het wel, dat kleverige spul dat aan de schors van een naaldboom hangt. Hars. Behoorlijk lastig als het aan je handen of op je kleren hangt. Of op je vloer, auto of terras. Waar het ook terecht komt, je wil er zo snel mogelijk van af.

 

Gelukkig bestaan er middeltjes om het goedje weg te krijgen.

 

Hars op kledij

Leg om te beginnen wat ijsblokjes op de vlek. Zo wordt de hars hard. Krab dan zoveel mogelijk weg met je vinger of een scherp voorwerp. Daarna ga je de vlek te lijf met wasbenzine of alcohol, best al deppend. Ten slotte gooi je het getroffen kledingstuk in de wasmachine. Oh ja, je handen krijg je schoon met eau de cologne of olijfolie.

 

Hars op je houten vloer

Een kerstboom brengt in december heel wat gezelligheid, maar soms ook wel wat harsvlekken op de vloer met zich mee. Die kun je vrij makkelijk verwijderen met alcohol. In principe met alle soorten, maar wodka zal het minst hard ruiken.

 

Hars op het terras

Heb je een naaldboom in de tuin staan? Misschien belandt het plakkerige gedoe op het terras. Alcohol kan helpen. Je kunt ook een mengsel maken van gelijke delen terpentijn en brandspiritus. Heb je die dingen niet staan? Dan kan volgend trucje wel werken. Leg enkele ijsblokjes op de harsvlek, zodat die stolt. Schraap de hars weg, bijvoorbeeld met een mes. Ga dan over de restvlek met een doek gedrenkt in wasbenzine. Je kunt er daarna nog over gaan met vloerreiniger.

 

Hars op de auto

Onder een dennenboom geparkeerd? Dan kun je daarvan de sporen nadien zien op je auto. De vlekken die hars achterlaat, krijg je weg met verschillende middeltjes.

  • Een oplosmiddel zoals brandspiritus of ether werkt, al kan het af en toe een soort blauwe waas achterlaten op de lak. Gebruik altijd een doek die je hebt gedrenkt in het product, giet het nooit rechtstreeks op je auto.
  • Nagellakremover, niet enkel handig voor je handen, maar dus ook bij hars op je auto.
  • Terpentijn helpt en is niet zo schadelijk voor de lak.
  • Duik de koelkast in en haal de bakboter boven. Smeer boter op de vlek, laat een 15-tal minuten inwerken en spoel nadien goed af.
  • Olijf- of slaolie kun je er ook op smeren. Een tijdje laten inwerken en afspoelen.