Hoe verwijder je pompoenvlekken?

Niets dat meer herfst uitstraalt dan een feloranje pompoen. Heerlijk om in de keuken mee aan de slag te gaan en knutselpret verzekerd voor de kinderen eens Halloween in aantocht is. Maar iets minder leuk wordt het als ook je kleren oranje uitslaan. Wat vang je aan met pompoenvlekken?

 

Koken doe je niet altijd zonder vlekken te maken. En zeker felgekleurde groenten zoals pompoen kunnen als eens voor narigheid op je kleren zorgen. Gelukkig bestaan er wel middeltjes om die oranje sporen te verwijderen.

 

Ontvlekker of … de zon

Begin met ontvlekker, die helpt je al een stuk op weg. Heb je dat niet in huis? Probeer het dan met zachte zeep, soda of alcohol. Wat ook helpt is een papje van Bicar en bruiswater, dit laten intrekken. Nadien de machine in. En je zult het misschien moeilijk geloven, maar een gouden tip voor pompoenvlekken: hang de kleding (na het wassen) vochtig in de zon. De vlek verdwijnt!

 

Wat kun je allemaal doen met pompoen?

In de soep of in de puree draaien, dat is een klassieker. Smullen geblazen! Maar je kunt een pompoen ook nog op heel wat andere manieren gebruiken. Een beetje inspiratie:

  • Uitkerven

De perfecte zaterdagnamiddagactiviteit met je kinderen. Laat ze maar griezelige gezichten uitsnijden!

  • Pompoenkaarsen

Heb je een kleiner exemplaar bij de hand? Ideaal om je interieur een gezellig herfsttintje te geven. Hol de pompoen uit, zet er een wiek in en giet er gesmolten kaarsvet over. Twee uurtjes laten opstijven en … klaar! Steek de vlam maar aan.

  • Drankkoeler

Geef je feestje een leuke Halloweentoets en koel je drank in een zelfgemaakte pompoenijsemmer. Neem de grootste pompoen die je kunt vinden, snijd de bovenkant eraf en hol hem uit. Voor de veiligheid – je wil niet dat je pompoen plots in tweeën breekt tijdens het feestgedruis – zet je er best een kom in, of een plastic zak. Vullen met ijs en stop de drankjes er maar in.

  • Soepkom

Pompoensoep gemaakt? Wil je ze origineel serveren? Hol dan een – niet al te grote – pompoen uit en giet de soep erin.

  • Pitten roosteren

Gooi de pitten van de pompoen niet weg. Je kunt ze roosteren en in 1-2-3 heb je heerlijke powerfood om een gerecht mee op te fleuren. Was natuurlijk eerst grondig, 20 minuten in zout water laten koken en daarna met olie en bv komijn en paprikapoeder roosteren. Smullen maar…

 

Tip: spaghettipompoen

Ook onder de pompoenen bestaan er hipsters. Zo is de spaghettipompoen dé hit van het moment. Als je deze pompoen gaart, valt het vruchtvlees uiteen in slierten. Geef je klassieke pastagerechtjes dus gerust eens een glutenvrije draai.

 

Veel pompoenplezier!