Hoe verwijder je inktvlekken op textiel?

Inktvlekken op textiel bevochtig je met melk en laat je enkele uren intrekken. Daarna nawassen met een fijnwasmiddel. Als de vlek nog niet helemaal verdwenen is, doe je er wat citroensap op. Ook dat sap weer enkele uren laten intrekken en nawassen.

Er bestaan veel soorten inkt en al die soorten inkt moeten op verschillende manieren behandeld worden. Het grote probleem is vaak dat je niet weet met wat voor soort inktvlek je zit.

De twee grote groepen zijn: in water oplosbare inkt en niet in water oplosbare inkt.

Vlekken van alcoholstiften behandel je het best met alcohol. Op die manier verdun je de vlek zo veel mogelijk totdat er geen kleurstof meer over is.

Vlekken van gewone viltstiften en vulpeninkt zet je beter eerst een nacht in de karnemelk, zure melk of gewone melk. Bleekwater, ontvlekker, zuurstofwater en bicar hebben ook een blekende werking, maar kunnen alleen gebruikt worden op witte katoenen stoffen.

Kleurstofresten kan je ook nog altijd deppen met brandspiritus (voor donkere stoffen). Voor lichte stoffen kan je alcohol of citroensap gebruiken.

Andere inktsoorten (bv. stempelinkt) dep je met een mengsel van ether en alcohol of met zuringzout. Kopieerinkt zuig je zo veel mogelijk weg. Strooi er zout op of talkpoeder zodat er nog meer inkt in het poeder kan trekken. Pas hierna gebruik je water met ammoniak of het mengsel van ether en alcohol.

Alle bewerkingen moeten altijd afgesloten worden met een wasbeurt.

Inkt op kleding