Hoe kan je een lederen salon onderhouden?

Je kan je lederen salon onderhouden op verschillende manieren.

In principe heb je aan een stofdoek en een vochtige zeemlap of de microvezelhanddoek genoeg om het leer van je bankstel te onderhouden.

Tussen de rug en de zitkussens mag je de stofzuiger gebruiken.

Dep steeds direct als je iets gemorst hebt, zodat het vocht niet de kans krijgt in het leer te dringen. Als dat laatste toch het geval is, kan je het best een poosje niks doen … Een vlek zal na verloop van tijd in het leer wegzakken.

Wrijf nooit plaatselijk erg hard met een vlekkenmiddel om een vlek te verwijderen. De poriën verstoppen dan ter plaatse en dan zit je met een glimmende plek.

Je reserveert het best een zeemlap en een stofdoek speciaal voor je bankstel. Vuil en reinigingsmiddelen die je voor andere zaken hebt gebruikt kunnen dan niet op het leer terechtkomen.

Gebruik zacht water om je zeemlap te bevochtigen. Kraanwater zal in de meeste gevallen te hard zijn.

Zet het bankstel nooit in direct zonlicht en ook niet te dicht bij een radiator of een kachel. Zorg er ook voor dat de vochtigheidsgraad in de woonkamer op peil blijft; dat is niet alleen goed voor jezelf, de huisdieren en de planten, maar het leer blijft dan ook het langst mooi.

Als het leer na een paar jaar echt vuil is geworden kan je bij elke meubelzaak een ‘schoonmaak’-product aanschaffen en een soort leerlotion. Ook bij paardensportwinkels verkopen ze uitstekende producten (zadelzeep) om leer te reinigen en te onderhouden.

Leren bankstel