Regen? Zo bescherm je je schoenen tegen watervlekken

Geen al te grote fan van de huilbuien van de hemel? Geloof ons, je schoenen ook niet. En zonder de juiste bescherming riskeer je van die lelijke kringen die je niet gemakkelijk meer weg krijgt. Eén regel: wapen je schoenen voldoende tegen de vervelende regendruppels.

 

Wil je zo lang mogelijk genieten van je favoriete paar schoenen? Dan behandel je ze best zo goed mogelijk tegen regen. Elke stof is anders, dus je zult ook telkens een andere behandeling moeten kiezen.

 

Hoe behandel je lederen schoenen?

Maak je schoenen regelmatig proper met schoensmeer. Ze zullen des te meer stralen én het leder blijft lekker soepel. Gedaan met de schoensmeer? Laat ze enkele minuten (een 15-tal) staan en spuit ze daarna in met een waterafstotende spray. En herhalen, liefst elke week.

 

Hoe behandel je suède schoenen?

Suède schoenen gruwelen van water en vuil. Dus eigenlijk laat je ze bij regenweer beter in de kast staan. Heb je echt je zinnen gezet op dat ene paar laarsjes – ja, we begrijpen dat – dan kun je ze wel wat extra regenwapens geven. Allereerst maak je ze schoon met een speciale rubberen suèdeborstel. Volgende stap: inspuiten met een speciale suèdespray. Laat het even intrekken, nog eens goed borstelen (met de zachte kant van de borstel) en dan, als finishing touch, spuit je er rijkelijk over met een water- en vuilafstotende spray. En ja, ook hier is herhaling de boodschap. Bespeur je toch vlekken? Dan kun je die behandelen met speciaal vlekkenschuim (je schoenmaker heeft dat zeker in huis).

 

Hoe behandel je schoenen van textiel?

Ook schoenen van textiel trek je beter niet aan als de regen met bakken uit de hemel valt. Maar je puber heeft nu eenmaal in zijn hoofd dat het die sneakers moeten zijn en geen andere … dus beschermen maar. Spuit ze regelmatig in met een waterafstotende spray. In een vuile plas gestapt? Vlekken kun je eruit halen met ossengalzeep en lauw water.

 

Wat met kletsnatte schoenen?

Terechtgekomen in een stevige stortbui? En geen plek gevonden om te schuilen? Dan kun je wel eens thuiskomen met een slecht humeur en … verzopen voeten. Stop krantenpapier in je schoenen en laat ze drogen. Aan de verwarming? Neen, stop! Zet ze zeker niet vlak daarbij, want het leer zal uitdrogen en je schoenen zien er nooit meer uit als tevoren. Ook een haardroger houd je best ver uit de buurt. Heb je schoenspanners in huis? Als je schoenen bijna droog zijn, stop je die er best in. Zo krijgen ze weer hun juiste vorm.

 

Al aan rubber gedacht?

En als het echt geen weer is om een hond door te jagen, kun je altijd nog grijpen naar rubberen laarzen. Ja hoor, ook daarin bestaan er tegenwoordig heel trendy modelletjes.