Hoe roestvlekken verwijderen uit kledij?

Roestvlekken verwijderen uit kledij kan je op verschillende manieren doen.

Mijn grootmoeder zette kledingstukken met roestvlekken altijd eerst een nachtje in de karnemelk. Vervolgens druppelde ze er citroensap op en legde ze de kleding ‘op de bleek’ in het zonnetje. En in plaats van de stof zo snel mogelijk te drogen, besproeide ze de vlek regelmatig met de plantenspuit zodat het citroensap lang kon bleken.

Dit bleek helemaal geen slechte methode te zijn. De roestvlekken waren dan wel degelijk verdwenen en het was niet belastend voor het milieu noch voor de textielvezels.

We kunnen deze manier van werken dus nog steeds gebruiken, maar je hebt misschien niet dagelijks liters melk in huis.

Roestvlekken verwijderen uit kledij kan je ook doen door de roestvlek te besprenkelen met heet citroensap en er dan zout op te strooien. Hoe langer dit middeltje warm blijft, hoe beter het werkt.

Misschien kan je het kledingstuk onder een schemerlamp leggen. Zie dat het niet té warm wordt, anders heb je straks geen roestvlekken maar schroeiplekken.

Je kan het kledingstuk ook boven een stomende waterketel houden, maar pas wel op dat je je niet verbrandt.  Eventueel herhaal je dit proces nog een keer. Daarna goed naspoelen en nawassen.

Heel oude roestvlekken zal je er jammer genoeg op deze manier niet uitkrijgen. Maak hiervoor een mengseltje van 1 deciliter (kopje) warm water, 2 gram (mespunt) zuringzout (te koop bij een goede drogist) en 10 gram (koffielepel) glycerine. Smeer dit op de vlek en zie hoe de roest verdwijnt. Zodra de vlek weg is, spoel je de stof met bij voorkeur gedistilleerd water. Hierna de kleding gewoon wassen.

Verwijder nooit roestvlekken als je het kledingstuk aan hebt! Het zuringzout kan namelijk heel zeer doen op de huid. Bescherm dus ook je handen als je deze methode toepast.

Roestvlekken – kleding