Hoe kan je best je stofzuiger onderhouden?

Je stofzuiger onderhouden zorgt voor betere prestaties en een langere levensduur. Hier een aantal tips hieromtrent.

De buitenkant van een stofzuiger hou je eenvoudig stofvrij met een zeemlap.

Rol het snoer van de stofzuiger bij gebruik altijd helemaal uit, anders zou door verhitting de isolatielaag sneller kunnen verduren.

Tegenwoordig heb je de keuze tussen een conventionele stofzuiger en een stofzuiger waar je geen stofzuigerzak voor nodig hebt.

Stofzuiger zonder zak

Een stofzuiger zonder papieren zak gebruik je als volt : na elke zuigbeurt schud je het huis van de stofzuiger leeg in de vuilnisbak. Soms zit het stof zo vast dat je ‘een handje moet helpen’. Als er mensen in het gezin zijn die gevoelig zijn voor huisstofmijt, kan je het beste de stofzuiger buiten schoonmaken. Niet alleen het huis van de stofzuiger moet stofvrij gemaakt worden, ook de filters spoel je het best minstens eenmaal per maand onder de kraan af. Na ongeveer anderhalf jaar kan je de filters het best vervangen.

Conventionele stofzuiger met zak

En de gewone stofzuiger? Hier vervang je de stofzuigerzak alleen als hij vol is, of als hij minder goed werkt doordat je veel fijn stof hebt opgezogen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de muren of het plafond opnieuw geplamuurd zijn. De zak vervangen van een gewone stofzuiger doe je het best ook buiten. Papieren stofzuigerzakken gebruik je nooit twee keer.

De meeste stofzuigers hebben twee filters, eentje direct achter de stofzuigerzak en eentje om de lucht die uit de machine komt nog eens te filteren. Beide filters moeten regelmatig uitgeklopt of vervangen worden.

Gouden tips:

Zuig een paar mottenballen of een overgebleven stukje vlooienband van hond of kat op als je met vakantie gaat. Eventueel ongedierte in de stofzuigerzak krijgt zo geen kans.

Luchtjes: als je vindt dat de lucht die uit de stofzuigerzak komt niet lekker ruikt, kan je een stukje keukenpapier opzuigen waar je een paar druppeltjes lavendelolie op hebt gedruppeld.

Stofzuiger