Hoe kan je verfvlekken verwijderen?

Er zijn heel veel soorten verf en dus ook verschillende manieren om verfvlekken te verwijderen.

Kijk altijd op de verpakking of erbij staat wat voor verdunningsmiddel je moet gebruiken, of waarmee je de kwasten kan schoonmaken. Over het algemeen gebruik je dat zelfde product om vlekken mee op te lossen.

Verven op waterbasis zoals latex of acryl verwijder je het best als ze nog nat zijn: je schraapt zo veel mogelijk restanten weg en vervolgens gebruik je gewoon water.

Ingedroogde vlekken kan je vaak met alcohol verwijderen. Opgedroogde vlekken kan je eerst ook weken door er glycerine of zachte zeep in te kneden, of door er aceton of een afbijtmiddel op te druppelen.

Alcydharsverf wordt doorgaans opgelost met white spirit. Verwijder bij natte vlekken zo veel mogelijk restanten met de botte kant van een mes; bij opgedroogde vlekken gebruik je de punt van een breekmesje of een scheermesje. Kwastenreiniger of aceton kan ook gebruikt worden om dit soort verfvlekken op te lossen. Wrijf daarna altijd de plek in met een vloeibaar wasmiddel voor je het op de gebruikelijke manier wast.

Vlekken van verf op oliebasis ga je te lijf met wasbenzine of white spirit.

Oude verfspatten op de ramen smeer je in met groene zeep en vervolgens laat je dit een nachtje intrekken. Daarna verwijderen met een scheermesje.

Verf