Wat doe je met moddervlekken?

Heb je mini-Ronaldo’s in huis? Kids die graag buiten ravotten? Of heb je net een deugddoende herfstwandeling of looptraining door het bos achter de rug? Dan kunnen er al eens moddersporen achterblijven op de kleren. Hoe kun je moddervlekken verwijderen?

 

Wat je zeker niet mag doen? Het ‘modderkledingstuk’ meteen in de wasmachine gooien. De stukjes modder en de filter zijn immers geen vrienden en de filter zou wel eens verstopt en beschadigd kunnen raken.

 

Borstelen, schrobben en wassen

Bij de meeste vlekken moet je snel zijn, maar bij moddervlekken wacht je best even, tot de modder volledig is opgedroogd. Dan borstel je het grootste vuil eraf. Daarna smeer je wat vloeibaar wasmiddel of ontvlekker op de vlek en je laat het een paar minuten zijn werk doen. En dan is het aan jou: schrob de modder weg met een klein, hard borsteltje (of een oude tandenborstel). Klaar? Zo, nu kan het kledingstuk de wasmachine in.

Zit je na het rondje in de machine nog met restvlekken? Dan kunnen warm water en enkele druppels ammoniak wel soelaas brengen.

 

Oude moddervlekken wegkrijgen

Beetje nalatig geweest? Resultaat: oude moddervlekken … Laat de vuilnisbak maar dicht, want je kledingstuk valt nog te redden. Kneed de vlekken los met water waarin je een schepje borax hebt opgelost. Of gebruik brandspiritus (maar niet voor witte stoffen!) of methanol om het euvel te verhelpen.

Een andere waardige strijder tegen oude vlekken is ossengalzeep. Voor je een beroep doet op de machine, smeer je de vlek goed in met de zeep, je borstelt en laat alles enkele minuten intrekken. En dan wassen maar.

 

Sneakers weer wit

Ze zijn ultrahip, maar extra kwetsbaar: je geliefde paar witte sneakers. Kregen ze op een druilerige herfstdag een modderbad? Geen paniek, daar weten we raad mee. Om de bovenkant weer wit te krijgen, kun je de hulp inschakelen van – opnieuw – vlekkenkampioen ossengalzeep. Of je kunt gaan voor deze alternatieven: lauw water met afwasproduct, azijn of shampoo. En de veters? Stop die gerust in een waszakje in de wasmachine. Zo, je kunt weer staan shinen met je sneakers!