Hoe kan je zilver poetsen?

Je kan zilver poetsen met wat tandpasta. Daarna wrijf je het zilver op met een wollen doek. Zilveren sieraden of bestekken krijgen zo hun glans terug.

Een prima middel om vlekken van zilverwerk te verwijderen is een mengsel van brandspiritus en talkpoeder.

Een zilveren bestek knapt bovendien op als je het een nachtje in zure melk legt.

Hou bij het poetsen van zilver ook rekening met onderstaande tips.

Gouden Tip 1

Bestekken in zilver en roestvrij staal mag je nooit samen in hetzelfde mandje van de vaatwasmachine  zetten. Leg in één van de vakjes een stukje aluminiumfolie. Als je daar het zilveren bestek in zet, wordt het tijdens het afwassen automatisch gepoetst. Na enige keren vernieuw je de folie.

Indien je geen vaatwasmachine gebruikt, vul dan een teiltje met heet water en los daar een handvol soda in op. Leg gekreukte aluminiumfolie op de bodem en leg daar naast elkaar je zilverwerk op. Een kwartier later hoef je het alleen nog maar af te spoelen en droog te wrijven.

Gouden Tip 2

Wikkel een zilveren of verzilverd bestek dat je niet elke dag gebruikt in aluminiumfolie of berg ze op in een zilverdoek en een luchtdicht plastic zakje. Zo hoef je het niet elke keer op te poetsen als je het voor een feestelijke gelegenheid uit de kast haalt.

Gouden tip 3

Zilver en rubber verdragen elkaar slecht. Draag dus geen huishoudhandschoenen als je zilver poetst en doe geen elastiekje rond de zilveren lepeltjes. Het zilver wordt er namelijk donker van. Een stuk krijt of zakjes silicagelkorrels in de zilverkast voorkomen aanslag op het zilver omdat krijt het vocht absorbeert.

Zilver