Zo krijg je vervelende zomervlekken weg

De geur van vers gemaaid gras, bloemetjes in volle pracht. De zon op je smoel. Een frisse cocktail in de hand en het avondmaal dat gaart te op de barbecue. Zomer, da’s genieten! Tot die typische zomervlekken je humeur verstoren. Geen nood, in een mum van tijd krijgen we je outfit weer helemaal sun proof.

 

Zonde, zonnecrème!

Tegen de zon bescherm je je maar beter. Wat geweest bij het insmeren met zonnecrème en een vieze vlek op je T-shirt? Er trucjes om die er weer uit te krijgen. Neem wat groene zeep en warm water en smeer de vlek in. Enkele uurtjes laten intrekken en nadien opnieuw over de getroffen plek wrijven. Misschien moet je je kledingstuk dan ook nog eens in de machine stoppen. En wist je dat je ook het glansmiddel van de vaatwasser kan gebruiken? Ga ermee over de vlek en laat het een paar uur intrekken. Klaar? Hop, de wasmachine in.

 

Gatver, gras!

Je bengels hebben lustig in het gras liggen dollen. Of jij hebt je met een magazine in je tuin tussen de grassprieten genesteld. Lap, vervelende groene zomervlekken. Als je er snel bij bent, is er geen man over boord. Ontvlekker in huis? Haal die maar boven. Als je dat niet hebt, kan je ook altijd je toevlucht nemen tot zachte zeep, soda of alcohol. En daarna kan het kledingstuk in de wasmachine. Zijn het echt hardnekkige exemplaren? Probeer het dan eens met een mengsel van ammoniak (1 deel), zuivere alcohol (2 delen) en warm water (3 delen).

 

Ai, aardbei!

Hmmm, de heerlijk zoete smaak van verse aardbeien. Of andere rode vruchten, verrukkelijk. Vooral met een bolletje ijs erbij. Maar weinig andere zomervlekken bezorgen je meer kriebels. Wat je zeker níet moet doen: meteen insmeren met zeep of soda. Dan riskeer je immers een onuitwisbare blauwe vlek. Je redder in nood? Citroensap. Dep de vlek met koud water en druppel er wat citroensap op.

Je kunt de stof ook een nachtje in melk zetten. Daarna maak je een papje van waspoeder en water, waarmee je de vlek inwrijft. Vervolgens stop je alles in de wasmachine. Oudere vlekken zijn hardnekkiger en moeilijker weg te krijgen. Je kneedt ze best eerst met glycerine of opgeloste borax. Spoel goed na in koud water en geef het kledingstuk dan de behandeling zoals net beschreven.

 

Eik, ijscrème!

Zomer staat gelijk aan een lekker ijsje. Maar een hoorntje in kinderhandjes, dat is al eens riskant. Die bolletjes ijs gaan ook zo snel druppen … Maar ook roomijsvlekken krijg je weg. Je gebruikt best een ontvlekker. Niet bij de hand? Een inweekmiddel dan: de vlekken lossen meestal op als je het kledingstuk er een paar uur in laat staan. Zit je met lastige vlekken door kleurstof – die waterijsjes hé? Die kan je nabehandelen met alcohol. Beetje gemorst met rode sorbet? Pas dezelfde methode toe als bij vlekken van rood fruit.

 

Stom, sangria!

Wat schreeuwt meer zomer dan een glas frisse, fruitige sangria? Maar wat doet je meer vloeken dan diezelfde sangria op je kleren of het tafellaken? Sangriavlekken pak je op dezelfde manier aan als rode wijnvlekken. Snel handelen is de boodschap. Dop zoveel mogelijk met keukenpapier. Als je absorberend papier hebt, leg dat dan onder wijnvlek en sprenkel er spuitwater over. Witte wijn of champagne werken ook, maar da’s een beetje zonde, niet? Stop het tafellinnen of kledingstuk dan zo snel mogelijk in de wasmachine, met voorwas en hoofdwas. Laat alles drogen in de zon, om de laatste vlekken op te bleken.

 

Sh**, stuifmeel!

Een fleurig bloemenperk maakt je zomerse tuin helemaal af. Probeer wel vanop afstand te genieten en er niet aan te komen, want stuifmeel op je kledij kan lelijke zomervlekken geven. Heeft het poeder toch de weg naar je kleren gevonden? Grabbel naar de plakband – jawel. Neem een stukje en verwijder daarmee zoveel mogelijk van het gele goedje. Besprenkel de vlek(ken) daarna met citroensap. Gaat het om witte stof, dan kan je zuurstofwater gebruiken. En daarna zo snel mogelijk de wasmachine in. Schijnt de zon nog? Profiteer ervan en hang de gewassen kledij buiten te drogen in de zon.

 

Zut, zweet!

Geen wonder dat je zweet als het kwik stijgt. En na een tijdje kan dat voor zomervlekken zorgen op je T-shirt. Hol niet meteen naar de winkel voor een nieuw exemplaar – tenzij je een goed excuus zoekt om wat te shoppen. Spoel de vlek(ken) kort in water met een paar druppels ammoniak. Dan even neutraliseren en spoelen met lauw water en nadien met water en azijn. Je kledingstuk mag hierin gerust een uurtje weken. Ga je vervolgens deppend aan de slag, met een ontvlekker, soda of een middel met enzymen. Die laatste kunnen dan hun magie laten werken bij de voorwas. Daarna is het tijd voor een hoofdwasmiddel en een rondje in de wasmachine. In plaats van wasverzachter kan je een scheutje azijn of citroenzuur toevoegen.

Witte t-shirts zijn extra gevoelig voor zweetvlekken. Een gele plek onder je oksel oogt niet zo fris. Duik in je medicijnenkastje en haal er enkele aspirientjes uit. Plet er een stuk of vier tot poeder en los ze op in twee liter water. Laat je shirt een nachtje weken. En welkom terug, witte kleur.