Zo weet je of een Avocado rijp is

Soms is het een mysterie of een avocado rijp is en klaar om te eten. Wij geven je graag mee hoe je erachter kan komen en wat te doen met een onrijpe of overrijpe avocado.

 

Steeltje

De klassieke manier om erachter te komen is om even aan het steeltje bovenaan de avocado te voelen. Als deze niet zo makkelijk loskomt heb je een avocado die nog niet rijp is. Komt hij wel makkelijk los dan moet je kijken naar de schat die eronder zit. Als de holte die tevoorschijn komt mooi groen is dan heb je een rijpe avocado waar je meteen van kan smullen. Zie je bruine vlekken of is het volledig bruin eronder dan heb je spijtig genoeg een overrijpe avocado die je niet meer kan opeten. De echte test is altijd wel er gewoon insnijden natuurlijk.

Gevoel

Je kan ook altijd op gevoel afgaan. Als het vruchtvlees een beetje meegeeft als je erop drukt dan is de avocado hoogstwaarschijnlijk goed om op te eten. Geeft hij snel mee met het drukken dan heb je een overrijpe avocado.

Van onrijp naar rijp

Als je een avocado wilt gebruiken in een gerecht en hij is nog niet rijp dan kan je het proces versnellen. Dit werkt niet in een paar uur op voorhand maar een dag ervoor kan al heel wat vooruitgang brengen. Plaats de avocado in een fruitmand met bananen en appelen. Vruchten die snel rijpen geven een gas af (ethyleengas) dat de vruchten rondom ook beïnvloedt. Als je een avocado daarbij legt zorgt dit ervoor dat hij sneller rijpt. Om het proces nog sneller te laten gaan kan je een avocado met deze vruchten in een zak plaatsen zodat het gas gevangen blijft in de omgeving. Plaats dit niet in de koelkast.

Gouden tip: Als het rijpen te snel gaat en je de avocado graag pas later opeet kan je hem altijd in de koelkast plaatsen dit vertraagt het proces.

Wat als hij overrijp is?

Dat kan je zelf beslissen, je kan hem weggooien of als hij nog niet volledig rot is in andere dingen verwerken. Zo kan je een avocado die wat overrijp is als gezichtsmasker, haarmasker of ingrediënt voor enkele andere gerechten gebruiken waar een beetje bruin niet zo’n probleem is.

Gouden Tip: Ook bloemen scheiden ethyleen gas af. Goed om te weten als je iets extra wilt laten rijpen. Maar zet bloemen en fruit niet samen als je lang plezier wilt hebben van het fruit en de bloemen.