5 tips om je jeans in prima staat te houden

Het is een basisstuk dat zowat iedereen in de kast heeft hangen: een degelijke jeansbroek. Wil je zo lang mogelijk genieten van je favoriete jeans? Handle with care is de boodschap. Met deze (was)tips houd je ze langer mooi.

 

Sommigen wassen een jeans na elke draagbeurt, anderen wachten veel langer. Een ding is zeker, nooit wassen is geen optie, want een vieze jeansbroek verslijt sneller. Bovendien kunnen de vezels ook letterlijk uitdrogen, als je ze nooit in contact brengt met water.

 

  1. Was je jeans niet té vaak

Hoe vaker je een jeans wast, hoe sneller de kleur verbleekt en de pasvorm minder mooi wordt. Ja, je kunt er gerust twee maanden laten over gaan voor je de broek in de wastrommel gooit. Twijfel? Dan is het tijd om een wasje te doen.

 

  1. Draai je jeans binnenstebuiten

… voor je ze in de wasmachine stopt. De reden? Dan schuurt enkel de binnenkant tegen de trommel en verslijt ze minder snel. Nog een tip: knoop ze toe en sluit de rits.

 

  1. Was op 30°

Was een jeans niet te warm – 30° is goed – en overdrijf niet met wasproducten. Ga zeker wel voor een wasmiddel voor (donkere) kleuren, zodat je jeans mooi blauw blijft. Lees ook altijd het etiket, want sommige jeansboeken moet je op een andere temperatuur wassen. Gebruik liefst geen wasverzachter – een stretchbroek houdt er helemaal niet van, want de vezels slijten extra snel.

 

  1. Prop de wastrommel niet vol

Als je de wasmachine te vol stopt, kan de kledij niet meer goed tuimelen en zwieren. Het best is dat je jeans losjes kan ronddraaien, zo heb je minder kans op rimpels en strepen. En je riskeert met de knoop en rits andere kledingstukken te beschadigen.

 

  1. Strijken hoeft niet!

Geen fan van het strijkijzer? Juich, spring, dans, want een jeans strijken is eigenlijk niet nodig. Doe je het toch, draai ze dan binnenstebuiten.

 

Tip: in de diepvriezer in plaats van te wassen? Fabeltje!

Er wordt wel eens beweerd dat je een jeansbroek in de diepvriezer kan stoppen en dat ze nadien weer helemaal fris is. Niet geloven! In de vriezer stoppen bacteriën inderdaad met vermenigvuldigen, maar als je de broek eruit haalt, gaan ze weer lekker verder waar ze gestopt waren. Met andere woorden: je jeans in de diepvriezer of buiten in de vrieskou ‘wassen’, helpt niet. Je broek zal er niet properder op worden.