Hoe kan je je auto beschermen tegen vorst?

Je auto beschermen tegen vorst kan je op heel wat verschillende manieren. Hieronder een overzicht.

Klem een stuk ribkarton achter de ruitenwissers.

Beplak het autoslot met plakband of zet er een koelkastmagneetje op. Is de deur vastgevroren, trek dan niet aan de deur maar duw met je ‘achterste’ tegen de deur naar binnen! Zo komt de deur los van het ijs en kan je de deur daarna opentrekken.

Zet de auto niet op de handrem maar in zijn versnelling.

Giet antivriesmiddel voor koelwater niet in de radiator als de motor warm is! Antivriesmiddel verlaagt niet alleen het vriespunt, maar verhoogt ook het kookpunt van de koelvloeistof. Het is dus ’s winters en zomers aan te bevelen. Pas wel op: antivriesmiddel is giftig! Houd het dus buiten het bereik van kinderen!

De ruitenwisserbladen kan je schoonmaken met half om half water en antivriesmiddel.

Als het autoslot toch bevroren is bij oudere auto’s, verwarm dan de sleutel met een aansteker of kaars en gebruik de warme sleutel om het slot te ontdooien.

Een bevroren autoruit behandel je met lauw (niet heet!) zout water.

Wanneer je winterbanden monteert, weet dan dat bij sommige merken de banden op een bepaalde manier gemonteerd moeten worden, weergegeven door een pijl op de banden die de looprichting aangeeft. Laat dit bij twijfel doen door een vakman.

Ontkoppel als je een koude motor start, zo voorkom je dat de accu een versnellingsbak met koude dikke olie moet aandrijven.

Zorg dat de ruitenwissers uit worden gezet als je uit de auto stapt, zodat ze niet van het raam losscheuren als het gevroren heeft en je de auto start en je zo het wisserblad beschadigt.

Vet de sluiting van de motorkap en het kofferdeksel in met vaseline en bestrooi de rubbers met talkpoeder.

Tenslotte zet de auto in de richting waarin je wilt vertrekken, dat scheelt een lastige manoeuvre met een koude motor.

Auto nachtvorst