Dit stop je beter niet in de microgolfoven

Je hebt een lange werkdag achter de rug. Die avondshift met een uitgebreide kookpartij zie je even niet zitten. Hoe sneller de klus geklaard, hoe beter. Dus, microgolfoven to the rescue. Maar opgepast, sommige dingen stop je er beter niet in.

 

Een ‘handig gerief’ in de keuken, die microgolfoven. Zeker wanneer je in tijdsnood zit. Of gewoon geen zin hebt om de ijverige chef-kok uit te hangen. Spijtig genoeg zijn er wat zaken waarvoor je toch extra inspanningen zult moeten doen, omdat ze niet thuishoren in de microgolfoven.

 

Voedsel met een schil of schaal

Een eitje met wat water in een potje in de microgolf om tijd te winnen? Geen goed idee! De stoom kan niet ontsnappen en boem, het boeltje ontploft. Snel een eitje koken? Dan haal je beter een eierkoker in huis. Voedingswaren met een schil, zoals aardappelen, appels of worsten houd je er uit. Ook die exploderen. Tenzij … je ze eerst doorprikt.

 

Broccoli

Wil je optimaal profiteren van de vitamientjes die deze gezonde groente biedt? Dan houd je de roosjes best weg van de microgolfoven.

 

Moedermelk

Als je ingevroren moedermelk wil opwarmen, doe je dat best in een speciale melkverwarmer en niet in de microgolfoven. De melk zal er immers onregelmatig in opwarmen en dat wil je niet voor je kleintje.

 

Ovenbereidingen

Je hebt nog een restje van een smakelijke ovenschotel staan. Perfect als snel avondmaal de dag nadien. Maar denk toch twee keer na voor je het opwarmt in de microgolfoven, want alles droogt enorm uit. Een beter idee: giet er een klein beetje water bij, dek het af (bijvoorbeeld met aluminiumfolie) en stop het in de gewone oven. En dan smaakt het weer als de avond ervoor!

 

Hete pepers

Wist je dat je hete pepers beter zo ver mogelijk van de microgolfoven houdt? De reden? Als je ze erin opwarmt, komt de capsaïcine (dat is de stof die de pepers zo pikant maakt) aan de lucht. En dat leidt dan tot een geïrriteerde keel en prikkende ogen.

 

Bevroren vlees

Vlug vlees ontdooien in de microgolfoven? Niet doen! Haal het op tijd uit de diepvriezer en laat het ontdooien in de koelkast. En een post-itje in de keuken om je er ’s ochtends aan te herinneren misschien?

 

Pizza

Pizza hoort thuis in oven, niet in microgolfoven. Daarin wordt hij helemaal slap. In de oven smelt de kaas heerlijk en blijft de bodem lekker knapperig.

 

Pasta

In de microgolf opgewarmde pasta smaakt écht niet! Wat je wel kunt doen? Dompel je pasta een halve tot een minuut onder in kokend water. En dat restje saus warm je trouwens ook best op op het fornuis.

 

Frietjes

Koud geworden frietjes opwarmen in de microgolfoven is een absolute no go. Je krijgt ze alleen maar plat en onsmakelijk terug. Gewoon meteen van smullen en ze niet koud laten worden, is de boodschap.

 

Enkele extra tips

  • Zet de microgolfoven nooit aan wanneer hij leeg is. Zo kun je hem beschadigen.
  • Stop nooit metalen voorwerpen of aluminiumfolie in de microgolf.
  • Een spons in de microgolfoven om ze te desinfecteren? Geloof dat fabeltje niet! En bovendien is het slecht voor het toestel.
  • En voor mocht je eraan twijfelen: koken met de microgolfoven is zeker niet risicovoller dan traditioneel op het fornuis koken. Dat zeggen wij niet zelf, maar dat hebben verschillende studies uitgewezen.