Rode wijn gemorst op je tafellaken of kledij? Het is snel gebeurd: een stootje tegen de tafel, een duwtje van een te enthousiaste tafelgenoot, een kleine onvoorzichtigheid…en je beste witte tafellinnen of je mooi kleedje is gedoopt met rode wijn vlekken.

Om rode wijn vlekken te verwijderen behandel je het tafellaken of het kledingstuk liefst zo snel mogelijk!

Dep direct zo veel mogelijk vloeistof met keukenpapier. Leg ook, indien mogelijk, absorberend papier onder de wijnvlek en druppel er dan spuitwater (prikwater, bruiswater, sodawater) over. Het mag ook witte wijn of zelfs champagne zijn, maar dat vind ik nogal zonde …

De beste resultaten bereik je als je het tafellaken of het kledingstuk zo snel mogelijk wast. Liefst wassen met voorwas én hoofdwas. Drogen in het zonnetje kan het laatste vlekje nog opbleken.

Heel oude wijnvlekken zal je moeten loskneden met vochtige borax of water met ammoniak. Restvlekken kan je bleken met waterstofperoxide, natriumbicarbonaat of wolwit.

Gouden tip: als je bijvoorbeeld tafellakens waterdicht maakt met een spray kunnen vlekken veel minder indringen en blijven ze veel mooier.

Featured Video Play Icon