Hoe berg je tuinmeubelen, barbecue en parasol op voor de winter?

Hij is weer voorbij, die zomer. Hopelijk hebben de weergoden nog wel enkele aangename nazomerdagen in petto, maar je kunt je tuinmeubelen en -accessoires wel stilaan beginnen voorbereiden op hun winterslaap.

 

Meubelen mooi weggezet

Om je tuinmeubelen in goede staat te houden, berg je ze best veilig op. Aan de slag: maak ze vooraf schoon en zet ze in een droge, niet-verwarmde ruimte. Heb je die niet voorhanden, dan kun je ze misschien onder een afdak zetten. Als ze buiten moeten blijven staan, bescherm je ze best met een donker plastic zeil. Opgelet: zorg dat er luchtcirculatie blijft zijn, zodat schimmel niet zijn gang kan gaan.

 

Bye bye barbecue

Misschien kun je het barbecuestel nog een bovenhalen op een zomerse septemberavond, maar tegen begin oktober is het waarschijnlijk wel afgelopen met de malse kippenbilletjes, knapperige worstjes en sappige brochettes in openlucht. Tijd om alles op te bergen. Schroef, indien mogelijk, de barbecue uit elkaar. Smeer alle schroeven en bouten in met een beetje vaseline, om het roesten tegen te gaan. Doe dat ook met de stalen barbecuepennen en het rooster. Pak daarna alles in met bubbelplastic. Tot volgende zomer!

 

Propere parasol

Een goed onderhouden parasol gaat langer mee. Het is belangrijk om hem na de zomer op te bergen en niet bloot te stellen aan het winterweer. Borstel om te beginnen de parasoldoek goed af en spuit hem in met een middel om hem waterdicht te maken. Lees zeker altijd de gebruiksaanwijzing. Laat de parasol goed drogen en stop hem dan in de bijgeleverde beschermhoes. Klaar om op te bergen tot de eerste zonnestralen van het nieuwe zomerseizoen.