8 tips om je tuin en terras winterklaar te maken

Winter is coming. Tijd om je tuin en terras te wapenen tegen de koude en winterse buien! Met deze tips kunnen ze wel tegen een vriesstootje.

 

1. Ruim je terrasmeubelen op

Wil je volgende zomer opnieuw genieten van tuinmeubelen in goede staat? Laat ze tijdens de winter dan niet aan hun lot over. Profiteer van de eerste, milde herfstdagen om ze een grondige poetsbeurt te geven. Houten teakmeubelen smeer je best in met teakolie. Zet alles daarna op een droge plek, bijvoorbeeld in het tuinhuis, de garage of onder een afdak. Heb je dat niet, dan dek je ze best af met een beschermhoes. Vergeet ook de eventuele kussens geen beurt te geven met textielreiniger en berg ze nadien goed op. En je barbecue – natuurlijk grondig schoongemaakt na het laatste gebruik – laat je ook niet buiten overwinteren. Heb je nog losse accessoires staan? Als je ze na een stevige windvlaag niet ergens ver achteraan de tuin wil vinden, geef je die ook binnen een plekje.

 

2. Sluit de buitenkraan af

De tuin sproeien hoef je enkele maanden niet te doen. Dat taakje neemt Moeder Natuur wel van je over. Heb je een buitenkraan, sluit die maar af, zodat vorst geen kans krijgt. Je kunt de kraan ook altijd inpakken voor extra bescherming. De tuinslang koppel je af. Laat ze leeglopen, rol ze op en leg ze ergens binnen.

 

3. Bescherm je terrasplanten

Vergeet je planten niet! Kuipplanten die niet winterhard zijn? Naar een vorstvrije plek ermee, in het tuinhuisje, de garage of een koele plek ergens in huis. Maar uit het oog, mag niet uit het hart worden. Vergeet ze niet af en toe te trakteren op een slokje water. Hun dappere, vaste en winterharde broertjes overwinteren buiten, maar je beschermt ze wel best met een (vlies)doek of hoes tegen de vrieskou. Dat doe je ook met meer exotische of mediterrane planten. Vriest het niet, dan haal je de bescherming er af, zodat de planten genoeg licht kunnen vangen, kunnen ademen en water krijgen. Een extra tip: check even of al je potten goeie drainagegaten hebben. Als er te veel water blijft staan in de potten, kunnen de wortels van je planten al eens gaan rotten of bevriezen.

 

4. Weg met groene aanslag

Groene aanslag op je terras, jakkes en neen bedankt! De algen die alles groen laten uitslaan, zijn gek op het vochtige herfstweer en tieren dan welig. Aan het begin van het najaar haal je de aanslag dus best weg, want niet alleen is de smurrie geen zicht, het is ook niet ongevaarlijk, zo’n glibberige laag. Maak een oplossing van half om half water en zuurstofwater. Als alternatief kun je ook een mengsel van water en een zuurstofbleekmiddel gebruiken. Breng de oplossing aan op de groene vlekken en herhaal dit na 12 uur. De volgende dag spoel je alles goed af.

 

5. Vergeet het gazon niet

Zo lang het kwik niet onder de 6° duikt, kun je het gras blijven maaien. Maar wees niet tè ijverig: je laat het gazon best niet te kort de winter tegemoet gaan. Oktober is een prima moment om het gras een laatste keer af te rijden. De bladeren die tijdens de herfst naar beneden dwarrelen en het gazon bedekken, laat je niet liggen. Wegharken die handel, want anders krijgt het gras niet genoeg licht en zuurstof. En dan krijg je gele of bruine plekken. Wanneer gras langdurig gebrek heeft aan licht, kan het zelfs afsterven en dan riskeer je in het voorjaar kale plekken met onkruid in het gazon. Liever niet!

 

6. Plant bloembollen

De herfst is het perfecte moment om bloembollen van voorjaarsbloeiers, zoals tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen … onder de grond te stoppen. Zolang het ’s nachts nog niet vriest, kun je ze planten.

 

7. Bescherm buitenplanten

Niet al je planten zijn even goed opgewassen tegen de koude. Zoek even op welke exemplaren niet zo blij zijn met vorst en bescherm ze met folie. Wikkel je ze daarin, denk er dan wel aan dat ze nog moeten kunnen ademen, dus prik er gaatjes in.

 

8. Denk aan de dieren

Terwijl jij knus en warmpjes binnen zit, leven er (heel wat) dieren in je tuin. Je kunt ze een handje helpen. Egels bijvoorbeeld, die doe je een plezier met een hoopje bladeren waaronder ze kunnen wegkruipen voor de koude. En vogels zullen je heel dankbaar zijn als je vetbolletjes ophangt.