Goed onderhouden tuingereedschap is goud waard

(zachte) herfstdagen, ze zijn niet alleen het uitgelezen moment voor een deugddoende natuurwandeling, ook voor tuinliefhebbers komen ze als geroepen. Ideaal om nog eens door de aarde te woelen en je tuin voor te bereiden op de koudere maanden. En vergeet natuurlijk niet je tuingereedschap goed te behandelen en onderhouden. Enkele tips.

 

Een echte tuinier draagt zorg voor z’n spullen. Zo blijven ze in prima conditie en kun je zonder zorgen je tuin op orde houden. Deze vier gulden regels houd je best in het achterhoofd.

 

1. Schoonmaken

Het laatste klusje na een dagje in de tuin werken? Alles wat je gebruikt hebt weer proper maken. Spoel je tuingereedschap grondig af en ga erover met een doek of (staal)borstel. Ook een goed idee: wrijf alles nadien in met een doek met een beetje olie op. Zeker de metalen delen smeer je best in met huishoudolie. Zo krijgt roest veel minder kans. En de houten handvaten en stelen doe je een paar keer per jaar ook plezier met een laagje lijnzaadolie.

Besteed extra aandacht aan het schoonmaken van je snoeigereedschap. Wist je immers dat je er bacteriën mee kunt overdragen van de ene plant naar de andere? Dus: gedaan met snoeien, alle sappen meteen verwijderen. Afwasmiddel is er perfect geschikt voor.

 

2. Slijpen

Net zoals messen in de keuken, voelen je snoei- en takkenscharen zich het best in hun vel als ze scherp zijn. Dat wil zeggen dat je ze op tijd een slijpbeurt moet geven. Ook spades en schoppen zullen makkelijker werken als je ze af en toe slijpt. Een prima moment om te slijpen? Aan het einde of het begin van het tuinseizoen.

 

3. Smeren

De bewegende delen van tuingereedschap trakteer je best op een drupje olie. Zo blijft alles vlotjes werken.

 

4. Opbergen

Je tuingereedschap gooi je natuurlijk niet argeloos in het tuinhuis of de garage. Berg alles mooi en veilig op. Ophangen is de beste methode. Tuinspullen met ijzer die op een betonnen vloer staan, zijn een makkelijkere prooi voor roest (als je dat toch ergens bespeurt, kun je het verwijderen met fijn schuurpapier). Zorg er ook voor dat je je gerei pas weglegt als het droog is en bewaar het ook op een droge plek.

 

Tip: 7 tuinklusjes voor september

September is de ideale maand om nog enkele tuinklusjes te klaren.

  1. Gazon aanpakken

Het is het moment om je gazon te verwennen. Zaai een nieuwe grasmat of zaai bij op beschadigde plekjes in het gazon. Blijf het gras ook nog maar maaien.

  1. Bolgewassen planten

Tijd om de bollen van voorjaarsbloeiers in de grond te stoppen.

  1. Snoeien

Voor de koude aanbreekt, kun je hagen en struiken nog een keer snoeien. Zo gaan ze proper de winter in. September is trouwens perfect om coniferen en groenblijvende struiken te planten.

  1. Bloemzaden verzamelen

Verzamel rijpe bloemzaden en bewaar ze op een koele en droge plek. Hoe weet je dat zaden rijp zijn? Als ze donker kleuren en makkelijk uit de zaaddoos vallen.

  1. Vaste planten planten

September is de tijd om vast planten te (ver)planten. De grond is nog wat warm en de wortels hebben nog even om zich vast te maken voor de winterkou.

  1. Vijver schoonmaken

Maak de vijver in orde. Haal alle dode planten en afval eruit.

  1. Plukken

Appels, peren, pruimen, vijgen, druiven, bramen, noten … allemaal lekkers die je in september van de boom kunt halen. Bij een druivelaar knip je best ook het blad weg, zodat de trossen maximaal kunnen profiteren van de zon. En dan, smullen maar.