Hoe moet je kruiden bewaren?

Een zelfgemaakte maaltijd een extra toets geven met verse kruiden, heerlijk! Maar waarschijnlijk gebruik je niet alles in 1 keer op. Liggen jouw smaakmakers er na 2 dagen triest bij? Met deze tips kan je kruiden langer bewaren.

 

Vochtig houden 

Een bosje verse kruiden (zonder wortel en aarde) blijft geen eeuwigheid goed, maar een week kan je het wel houden. Wikkel de kruiden in een vochtig vel keukenpapier en leg ze in een afgesloten bakje de koelkast. Is het papier droog geworden? Vervang het dan door een nieuw, vochtig stuk.

Opgelet, basilicum is een uitzondering. Dit kruid leg je beter in een droog stuk keukenpapier in de koelkast.

 

Kruiden drogen

Kruiden laten drogen = kruiden langer bewaren. Zo kan je ze maanden later nog altijd gebruiken. Moeilijk is het niet. En je kan het zelfs op verschillende manieren doen.

  • Bind de takjes samen en hang ze ondersteboven op een droge – liefst donkere – plek. Eens ze droog zijn, kan je ze verkruimelen en in een potjes bewaren.
  • Leg de kruiden open op een bakplaat. Hop, 1u30 tot 2u de oven in op 50 ° Nadien ook in potjes stoppen.
  • Een alternatief voor de oven: leg de kruidenblaadjes open op stuk keukenpapier op een rooster. Plaats dat op een warme plek, bijvoorbeeld op de verwarmingsketel of de vensterbank. En achteraf natuurlijk weer in een potjes steken.

De beste kruiden om te drogen zijn die met een sterke smaak, zoals laurier, munt, tijm, salie, oregano en rozemarijn.

 

Kruiden invriezen

Kruiden bewaren kan ook door ze in te vriezen. Ze verliezen misschien wel een beetje smaak, maar je kan ze wel bijna een jaar bewaren. Was de kruiden, hak ze fijn, stop ze in een plastic potje of boterhammenzakje en leg ze in de diepvriezer. Een alternatieve manier? Verspreid de fijngesneden kruiden over de vakjes van een ijsblokjesvorm en vul ze met water. Eens de kruidenblokjes klaar zijn, bewaar je ze in een zakje in de diepvriezer. Bij het koken voeg je een kruidig ijsblokje toe, het water verdampt snel.

Kruiden die de neiging hebben om snel hun aroma te verliezen, vries je het best in. Basilicum, peterselie en bieslook zijn goede kandidaten. Bij peterselie kan je gewoon de hele bos in een plastic zakje in de diepvriezer stoppen. Nadien brokkel je gewoon af wat je nodig hebt.