De kracht van citrus: dit kan je met citroen schoonmaken

Een citroen komt van pas voor heel wat receptjes. En zelfs als je niet aan het koken bent, is de gele citrusvrucht een ‘handig gerief’. Van vlekkenkampioen tot geurbestrijder: een citroen is een prima helper bij het schoonmaken.

 

Schone oven en microgolfoven

Een microgolfoven is bijna onmisbaar in de keuken. Zeker wanneer je snel iets wil opwarmen. Maar wat met die vuilrestjes? Knijp een citroen uit in een pot met een halve liter water. Leg de citroenhelften er ook in. Zet de pot in de microgolfoven, zo’n 2 tot 4 minuten op het hoogste vermogen. Laat dan nog een paar minuten staan. Je zult zien: het vuil komt los en is makkelijk weg te vegen.

 

Je kan hetzelfde trucje toepassen om je oven schoon te maken. En ruikt die oven eens wat minder fris? Ook dan helpt citroen. Leg er wat citroenschillen in, bak ze op 170 °C en de geur zal verdwijnen.

 

Natuurlijk frisse koelkast

Komt je een onaangenaam geurtje tegemoet als je de koelkast opent? Ga allereerst op zoek naar de stinkende boosdoener en verwijder het vieze restjes. En dan, citroen to the rescue! Een kommetje vers citroensap of een in tweeën gesneden citroen doen wonderen. Wel niet vergeten regelmatig te verversen.

 

Frisse vaatwasser

Wist je dat je een vaatwasser schoonmaken met wat citroen? Leg enkele plakjes in het bestekbakje en laat de machine draaien (liefst op de hoogste temperatuur). Je apparaat is weer spic en span. En je inoxen bestek blinkt als nooit tevoren.

 

Geschrobde snijplank

Een houten snijplank ziet al wat groenten of vlees passeren, dus die houd je best zo hygiënisch mogelijk. Strooi er wat grof zout op, snijd een citroen in tweeën en schrob het zout ermee over de plank. Nadien gewoon nog even afspoelen met heet water. Proper! En een gratis fris geurtje.

 

Eerste hulp bij vlekken

Citroen is een kei in het bestrijden van vlekken. Rode biet of rood fruit kunnen vieze sporen nalaten op je kleren. Wat je níét moet doen: de vlek meteen insmeren met zeep. Dep ze wél met koud water en sprenkel er wat citroensap op. Even laten intrekken, daarna insmeren met een papje van waspoeder en water en hop, de wasmachine in. Ook voor roest- of vetvlekken is citroen je redder in nood.

 

Kalkkiller

Zit je met kalkaanslag op de kranen of in de douche? Dan kan je terugvallen op een natuurlijk hulpmiddeltje: citroen. Lichte aanslag zal meteen verdwijnen. Heeft de kalk zich iets vaster gebeten, dan moet je het citroensp langer laten inwerken. Bind bijvoorbeeld een doek gedrenkt in sap rond de kraan en laat dat een nachtje zitten. De volgende dag wrijf je alles schoon.

Ook in de keuken kan je kalk te lijf gaan met citroen. Je waterkoker ontkalken bijvoorbeeld. Laat het sap van een citroen en 2 kopjes water koken. Nog even uitspoelen en hij kan er weer tegen.

 

Blinkende badkuip

Niet zo’n fan van schoonmaakmiddelen? Of krijg je er een geïrriteerde huid van? Grijp gerust terug naar een citroen (of pompelmoes). Snijd hem in tweeën en doe er zout op. Maak het bad nat en strooi er ook wat zout in. En dan: schrobben maar met je citrusvrucht. Spoel alles nadien nog wel na met lauw water. Hallo, kraaknette badkuip!