Schimmel in de brooddoos?

O jee, je wilt maandagochtend de vers gesmeerde boterhammetjes van je schoolgangertje(s) in de brooddoos stoppen … en plots merk je dat die het hele weekend in de boekentas is blijven zitten. Mét nog wat lunchrestjes natuurlijk. Hallo, schimmel! Valt de lunchdoos nog te redden?

Grove middelen

Schimmel kan een lastig goedje zijn, dat je vaak niet weg krijgt door de brooddoos te wassen met afwasproduct of ontsmettingsmiddel. Je zult de grovere middelen moeten bovenhalen: javel-bleekwater-chloor. Neen, we zijn geen al te grote fan van dit product, maar soms kun je niet anders.

Goed uitspoelen

Giet water met een klein geutje javel in de brooddoos, laat het een paar minuten intrekken en spoel nadien uit. En dat uitspoelen, ja, dat doe je zéér grondig! Chloorlucht en -resten moet je echt altijd goed verwijderen.

Brooddoos weer proper? Dan raden we eigenlijk toch aan om die vanaf nu te gebruiken om andere dingen dan eten in te bewaren. Legoblokjes of potloden om maar wat te noemen. Voor de lunch van je kinderen koop je best een nieuw exemplaar.

Beter voorkomen dan genezen

Om het niet zover te laten komen, kun je vooraf wel enkele routineregeltjes volgen. Laat je kind zijn broodtrommel elke dag meteen uit de boekentas halen. Thuiskomen, hop, doos leegmaken en etensresten weggooien. Was de lunchbox elke dag uit met water en afwasmiddel of stop hem in de afwasmachine. Droog hem nadien goed af, liefst met een microvezeldoek – zo kun je bacteriën beter verwijderen.

Blijft er toch nog een geurtje in de doos hangen nadat je ze hebt schoongemaakt? Een nachtje laten weken met baksoda kan helpen. ’s Ochtends even uitspoelen en klaar voor gebruik.