Zo krijg je fruitvliegjes weg

Vooral ’s zomers gebruiken fruitvliegjes je keuken graag als uitvalsbasis. Die kleine lastigaards de pas afsnijden is natuurlijk het beste. Zijn ze toch binnengedrongen? Met deze tips bestrijd je fruitvliegjes.

 

Voorkomen is beter

Wil je voorkomen dat fruitvliegjes je het leven zuur maken? Zorg er dan voor dat ze nergens voedsel vinden om van te smullen. Houd het aanrecht en de keukentafel proper. Fruit dat open en bloot ligt – zelfs een ietsiepietsie stukje dat achterblijft – is een regelrechte uitnodiging. Bewaar het in de koelkast, als het kan. Maar ook de vaat(wasser) of gootsteen die etensresten bevat, lege blikjes of flessen, een plakkerig potje confituur, een vuile (en vooral vochtige) vaatdoek … trekken fruitvliegjes aan. En waak er ook over dat je vuilnisbak altijd goed gesloten is.

 

In de val lokken

Toch van die vliegende lastpakken gespot? Werk ze zo snel mogelijk weer weg. Haal boven: de fles (witte wijn)azijn. Vul een klein bakje en voeg er een druppeltje afwasmiddel aan toe. De fruitvliegjes zullen erop afstormen en … verdrinken. Wil je voorkomen dat de exemplaren met een toevallig zwembrevet weer wegvliegen? Span wat vershoudfolie over het bakje en prik er kleine gaatjes in – met een tandenstoker bijvoorbeeld. De vliegjes kunnen erin kruipen, maar raken er niet meer uit.

 

Als alternatief voor azijn kan je ook gebruiken: wijn, bier, honing of iets anders zoet en vloeibaar.

 

Liever levend dan dood

Hoe verleidelijk het ook kan zijn, mep fruitvliegjes niet dood. Kannibalisme is de insectjes niet vreemd: de dode beestjes dienen als voedsel voor de levende! Ze meteen wegzuigen met de stofzuiger is ook een prima methode.

 

Ook tijdens de winter

Dacht je dat fruitvliegjes enkel voorkomen tijdens de zomer? Mis! Ook tijdens de minder warme maanden komen ze af op (gistend en rottend) afval. Geen reden dus om ’s winters minder waakzaam of wat nonchalanter te zijn in de keuken.

 

Last van wespen? Zo houd je ze weg!