Zo houd je wespen weg

Heb je je net lekker geïnstalleerd op je zonnige terras met een kleurrijk drankje of een frisse lunch, word je meteen belaagd door een legertje lastige zoemers. Laat wespen de pret niet vergallen. Dankzij deze handigheidjes zullen ze snel andere oorden opzoeken.

Geuren, geuren en nog eens geuren

Wespen zijn helemaal niet tuk op tal van sterke geuren. Zoete geuren, daar houden ze van, maar ze hebben een afkeer van een straffe kruidengeur. Geurkaarsen, etherische oliën en wierook: zet je dat in de buurt, dan blijven ze wel weg. Ben je zelf niet zo’n fan van die typische geuren? Dan kun je het ook proberen met verse munt. Of duik je moestuin in en neem een tak van een tomatenplant. Leg die in het midden van je tafel en wespen zullen het hazenpad kiezen.

Zoet fruit

Wil je ongestoord kunnen genieten, laat de wespen dan wat verderop hun feestje bouwen. Leg enkele stukjes zoet fruit op een bordje en zet het een eindje van je terras. Jij en je tafel blijven gespaard en de wespen kunnen zich tegoed doen aan hun geliefde lekkernij. Iedereen blij!

Misleid door ijs

Wist je dat je wespen ook op het verkeerde … euh pootje kunt zetten met bevroren water? Neem een paar plastic zakjes, vul ze met water en stop ze in de diepvries. Hang ze op wanneer ze helemaal bevroren zijn. De zon schijnt erop en het licht weerkaatst, waardoor de wespen verblind en gedesoriënteerd raken. Resultaat: ze vliegen de andere kant op.

In de val

Iets minder diervriendelijk misschien, maar je kunt wespen ook in de val lokken. Neem een lege plastic fles en snijd die doormidden. Giet er een bodempje zoetigheid, zoals honing of confituur, in en zet de bovenkant van de fles er omgekeerd weer op. Wespen zullen afkomen op de heerlijke geur en duiken de fles in. De weg terug wordt heel moeilijk door het kleine gaatje.

Niet vangen!

Daag wespen vooral niet uit. De kans dat ze er hun angel in zetten, is groot. Kan je toch niet weerstaan aan de verleiding om je de baas te tonen en heb een wesp gevangen onder een glas? Schuif er dan een tandenstoker onder. De wesp zal immers beginnen te zoemen als gek en daarmee roept ze vooral om hulp van collega’s. Het glas versterkt haar noodkreet. De tandenstoker zal het geluid dempen.