Spinnen in huis?

Krijg je ook de kriebels als je ze ziet komen? Die achtpotige, kleine … euhm, monstertjes. Spinnen, tijdens de herfst duiken ze in grote getale op, onvermijdelijk. Gelukkig zijn er enkele trucjes om de beestjes toch zo ver mogelijk van je vandaan te houden.

Er zijn verschillende dingen waarvan spinnen niet zo’n grote fan zijn. Haal die maar in huis als je ze naar buiten wil jagen. En er zijn nog wel enkele tips.

Munt en eucalyptus

Neen, de geur van munt en eucalyptus zegt spinnen maar niets. Neem een pepermunt-theezakje, stop het even in warm water en leg het op de plek waar je denkt dat ze kunnen binnenkruipen. Of maak een mengsel van pepermuntolie en water en trek met de plantenspuit langs de hoeken, openingen en plinten in de kamer. Je kunt ook wat pepermuntolie op een watten schijfje aanbrengen en dat dan op strategische plaatsen leggen. Ook mogelijk: kweek je eigen munt en zet de plantjes op de vensterbank. Oh ja, dit alles helpt ook om muizen af te schrikken, dus dat zijn twee vliegen in één klap.

Azijn

Ook azijn doet het ‘m. Als je zelf geen probleem hebt met de sterke geur, kun een water en azijnmengsel maken. In de plantenspuit ermee en verstuiven maar.

Citrusvruchten

Sinaasappels, citroenen, … spinnen houden er niet zo van. Gooi de schillen van citrusvruchten niet weg, maar smeer er de raam- en deurlijsten mee in. Wel op tijd en stond herhalen, want de geur blijft niet veel langer dan een dag hangen. Etherische oliën van citrusvruchten verstuiven in huis kan ook helpen.

Weg met kruimels

Kruimels, insecten zijn er dol op. En waar zijn spinnen dol op? Juist, insecten. Ga na het eten snel even rond met de stofzuiger, zodat er nergens kleine restjes blijven liggen. Zorg er ook voor dat het eten voor je huisdieren altijd goed afgedekt is, want ook dat is zeer aantrekkelijk voor insecten en bijgevolg ook spinnen.

Spinnen in huis

Houd hoekjes in het oog

Spinnen kruipen het liefst knus weg in hoekjes. Wees ze voor en stofzuig regelmatig hun geliefkoosde plaatsen in huis. Een web gespot? Haal het meteen weg, want er zouden wel eens eitjes in kunnen zitten, en dat wil je liever niet.

Licht uit …

Licht op het terras of aan de voordeur is misschien wel gezelliger, maar je wijst er spinnen ook wel een beetje de weg naar binnen mee. Insecten worden aangetrokken door het licht, dus veel kans dat spinnen zullen volgen (ook al houden ze zelf niet zo erg van licht)?

… dus hoe donkerder, hoe liever

Spinnen stoppen zich graag weg op donkere plaatsen. Lok ze dus naar een paar gezellige plekjes ver genoeg van je huis. Een stapel hout, een composthoop, een container, … Zij gelukkig, jij ook.