Hoe vaak moet je een handdoek wassen?

Heerlijk, je in een zachte, fris geurende handdoek wikkelen na een douche. Maar hoe snel wordt zo’n handdoek vuil? Na hoeveel beurten stop je hem met andere woorden best in de wasmachine?

 

3 keer gebruiken

Helemaal afgedroogd na het douchen of na een ontspannend bad? Hang je vochtige badhanddoek meteen te drogen. Tijdens het afdrogen blijven er dode huidcellen achter en daar zijn bacteriën en schimmels tuk op. Als je je handdoek open hangt en droogt, krijgen ze minder kans om welig te tieren. Maar dat trucje kan je niet eindeloos herhalen. Dus, de regel: na 3 afdroogbeurten moet je een handdoek wassen.

Tip: dezelfde regels – drogen en om de 3 keer vervangen – gelden voor de badmat.

 

Gebruik een washandje slechts 1 keer

Washandjes en handdoekjes die je gebruikt voor je gezicht (bijvoorbeeld om je mond te drogen na het tandenpoetsen) was je best na 1 keer gebruiken. Het duurt langer eer een washandje droogt, dus bacteriën krijgen sneller vrij spel.

 

Tips bij het wassen van handdoeken

  • Op welke temperatuur moet je handdoeken precies wassen? Hoe heter, hoe beter? Niet per se. Als je handdoeken wast op 30 of 40 graden worden ze prima schoon. Bij erg vuile handdoeken kan je wel kiezen voor 60 graden.
  • Gebruik geen wasverzachter. Ja, je handdoeken worden er extra zacht door. Ja, ze ruiken heerlijk. Maar de badstof raakt er zijn absorberend vermogen door kwijt. Voeg liever een scheutje citroenzuur of azijn bij het laatste spoelwater.
  • Je hebt het al wel gemerkt: als je handdoeken laat drogen in de buitenlucht, worden ze nogal stijf. Niet zo aangenaam om je de volgende keer me af te schuren … euh drogen. Stop ze in de droogkast. Kies een programma dat niet te warm is, zodat de katoenvezels niet beschadigd raken. Machine klaar? Haal de handdoeken er meteen uit, zo blijven ze het zachtst.
  • Een handdoek strijken doe je best niet. Te hete temperaturen kunnen de katoenvezels ook hier beschadigen en dan droogt ie minder goed nadien.

 

Zo droogt een nieuwe handdoek beter

Zet een nieuwe badhanddoek eerst een nachtje in een emmer water met azijn. Was hem vervolgens op 60 graden. Het laagje natuurlijke was dat rond de katoen zit, zal verdwijnen en hij zal beter drogen.