Maak je tuin lenteklaar in 1-2-3

De eerste zonnestralen, het terras dat stilaan weer begint te lonken … de lente is in aantocht. Vanaf maart is het tijd om je tuin helemaal lenteklaar te maken.

 

Deze taakjes kan je alvast op je to-dolijstje zetten.

 

  1. Bemest je gazon

Je tuin kan wel wat bemesting gebruiken in het voorjaar. Weet je niet zeker welke meststof te gebruiken? Vraag raad aan een tuinman of in een tuincentrum. Als je merkt dat er te veel mos in het gras ligt, dan haal je best eerst de verticuteermachine boven voor je bemest. Heb je een moestuin? Voeg compost toe om ook die grond klaar te maken voor de lente.

 

  1. Snoeien en wieden

Ruim dode planten en afgestorven materiaal op. Maak de grond los om voor meer zuurstof in de bodem te zorgen. En terwijl je toch bezig bent, kan je ook wat meststoffen toevoegen. Sommige struiken zijn al klaar voor een snoeibeurt – wel enkel als het niet meer vriest! En als er al onkruid de kop opsteekt, sla dan maar aan het wieden.

 

  1. Bloemen planten

Bloembollen van eenjarige zomerbloeiers mogen stilaan de grond in. Pas op, het kan nog wel eens vriezen ’s nachts, dus vorstgevoelige bollen zet je best nog binnen in een pot. Volgens een oude wijsheid plant je eenjarigen best na de ijsheiligen, die herdacht worden tussen 11 en 15 mei. Dus, 15 mei voorbij? Planten maar!

 

  1. Hang nestkastjes

In mei leggen alle vogels … enzovoort. Vogels beginnen te zoeken naar een geschikte plek om te broeden en in een nestkastje in je tuin vinden ze misschien wel hun ideale huisje. Je kan al een basislaag van dood hout en bladafval klaarleggen. Tip: Hang een nestkastje zeker niet in de volle zon. En kijk na naar welke kant je de opening van het kastje hangt, zodat het niet te veel binnen regent.

 

  1. Zet een bijenhotel

Ook bijen kan je een handje helpen. Ze zijn tuk op een bijenhotel. Veel werk heb je er trouwens niet aan, want het vraagt geen onderhoud – dat doen de bijen zelf wel.

 

  1. Verwijder groene aanslag op het terras en tuinpad

Die groene smurrie wil je weg! Maak een oplossing van half om half water en zuurstofwater. Als alternatief kan je ook een mengsel van water en azijn gebruiken. Breng de oplossing aan op de groene vlekken. De volgende dag spoel je alles nog eens goed af met proper water. Nog een manier: wrijf de groene plekken in met zachte groene of bruine zeep. Laat het een nachtje intrekken en de volgende dag spoel je alles af. Wil je het duurzaam en sportief aanpakken? Bestrooi je terras met zand en schuur met ene harde borstel.