Hoe vaak moet je het eetbakje van je dier schoonmaken?

Steek je hand op als je als eens durft te vergeten om het voeder- en drinkbakje van je hond of kat schoon te maken … We maken er ons allemaal ooit schuldig aan. Maar euh … hang toch maar een herinnering uit in de keuken, want dat eetbakje van je dier schoonmaken is een must.

 

Zijn de korreltjes van je kat op? Snel de zak bovenhalen en bijvullen. Dat kommetje was je de volgende keer wel af. Fout! Eet jij misschien van een vuil bord? En wil je dat je huisdier ziek wordt, omdat het moet eten uit een onhygiënisch bakje? Neen toch?

 

Dagelijks schoonmaken

Eigenlijk zou je het eetbakje van viervoeter zeker 1 keer per dag moeten afwassen met warm water en zeep. Of stop het in de vaatwasmachine. De reden? Dat bakje behoort tot de vieste plekken in huis en moet niet onderdoen voor zaken als de gootsteen, het keukensponsje, je tandenborstel en het toetsenbord van je computer als het gaat om bacteriën verzamelen.

 

Apart sponsje

Gebruik niet hetzelfde sponsje als voor je vaat als je het eetbakje van je dier gaat schoonmaken! Leg er eentje opzij, enkel voor daarvoor. Droog het ook af met een speciale weggelegde handdoek. En vergeet nadien niet de gootsteen schoon te maken. 1 keer per week stop je het bakje sowieso het best in de vaatwasser, voor een super schoonmaakbeurt op hoge temperatuur. Of desinfecteer het met bleekmiddel.

 

Matje onder het bakje

Heb je een (place)mat onder het eetbakje liggen? Goed idee, want een enthousiast en hongerig huisdier morst er soms op los. Vergeet dan natuurlijk niet om ook dát elke dag schoon te maken met water en zeep. Een proper eetbakje op een broeihaard van viezigheid, daar heb je niets aan.

 

Ga voor roestvrij staal

Kies voor een eetbakje uit roestvrij staal (ook gekend als inox). Ook een keramieken kom is prima – zolang er geen stukjes af zijn. Maar haal geen plastieken eetbakjes in huis. Die hopen veel makkelijker bacteriën op in kleine krassen en barstjes.