Kaarsvet gemorst? Zo los je dat op

Een kaarsje aansteken maakt de boel meteen een pak gezelliger. De eindejaarsdagen worden nog fijner, een tafel wordt een echte feestdis of een avondje met z’n tweeën krijgt een extra romantisch tintje. Maar als er plots kaarsvet drupt waar het niet hoort, grijp je je naar de haren. Niet nodig, er bestaat een manier om die vlekken klein te krijgen.

 

Kaarsvet op het tafellaken

Neem wat keukenpapier en leg een stuk op en onder de vlek. Strijk erover met een warm strijkijzer. Je kunt de stof ook eerst 48 uur in de diepvriezer leggen, zodat het harde vet afbrokkelt. Daarna kun je de truc met het strijkijzer weer toepassen. Blijven er nog kleurvlekken achter? Die kun je weghalen met alcohol. Stop het tafellinnen nadien nog eens in de wasmachine – volg het wasvoorschrift! – om zeker te zijn dat het helemaal schoon is.

 

Kaarsvet op de kandelaar

Is er kaarsvet over de kandelaar gelopen of in het theelichtpotje? Leg ze gewoon even in heet water en het komt er gemakkelijk af. Zorg er wel voor dat het vet niet in de afvoer terechtkomt! Wrijf het af met keukenpapier en gebruik de restjes als aanmaakhoutjes, voor de houtkachel of open haard bijvoorbeeld. Of je stopt de kandelaar of het potje in een warme oven, om het vet te laten smelten.

Bekijk ook het filmpje.

 

Kaarsvet op hout

Ook op hout hoeft kaarsvet niet het einde van de wereld te betekenen. Je schraapt het eraf met de botte kant van een mes en daarna wrijf je de plek in met white spirit – opgelet, wel niet gebruiken op gevernist hout. Is de vlek verdwenen? Dan neutraliseer je de plaats met een vochtige doek. Geolied hout moet je nadien wel weer inwrijven.