Hoe pak je het onderhoud van houten tuinmeubelen best aan?

Een goed onderhoud van houten tuinmeubelen zorgt ervoor dat het hout veel langer in goede staat zal blijven en verlengt dus de levensduur ervan. Hier een aantal nuttige tips hieromtrent.

Om aanslag op je houten tuinmeubelen te verwijderen gebruik je een schuurmachine. Schuur dan ‘met de nerf mee’.

Wil je je tuinmeubelen insmeren met teakolie? Gebruik hiervoor nooit een doek: er verdwijnt meer olie in de doek dan in het hout. Neem liever een kwast met de juiste breedte, dan heb je het meeste rendement van je olie.

Je kan trouwens het mooie uitzicht van de meubelen enorm verlengen door een antibacteriële olie door de teakolie te mengen, bijvoorbeeld een paar druppels theeboom-, citroen-, of kruidnagelolie. Na een uurtje wrijf je dan het hout met een propere doek zorgvuldig af zodat de overtollige olie weggenomen wordt. Als je dit niet zou doen, heb je nog wekenlang kans op vetvlekken op je kleding. Wacht best ook 24 uur voordat je de meubelen gebruikt.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen het hout te laten vergrijzen. Maar ook dan moet het hout onderhouden worden. Maak het hout minstens één keer per jaar schoon met een sodasopje en een harde borstel. Wrijf altijd met de nerf mee.

Bescherm je houten tuinmeubelen ook met afdekplastic. Dat mag ook een gewoon stuk landbouwplastic zijn. Het is hierbij wel heel belangrijk dat er een luchtstroming is, anders verstikt het hout.

Het gebruik van een hogedrukspuit en staalwol moet worden afgeraden bij het onderhoud van je hardhouten tuinstel. Een hogedrukspuit lijkt misschien wel een snelle oplossing, maar het hout gaat ervan ‘haren’ en dan ben je dus verplicht alles af te schuren. Als je staalwol gebruikt, heb je kans dat er minuscule splintertjes in de nerven van het hout kruipen die dan gaan roesten als het hout nat wordt.

Featured Video Play Icon