Soms gebeurt het toch nog, je hebt een pan met een antiaanbaklaag maar je bent hem vergeten van het vuur te halen of je hebt gewoon pech. Nu zit je daar met een pan die aangebakken is en die je bijna niet meer kan redden. Probeer toch eerst deze truc voordat je hem naar het recyclage park brengt.

Heb je vaatwasser blokjes in huis? Doe zo’n blokje met een flinke laag water in de pan en laat hem een paar uur heel zachtjes pruttelen. Niet volop koken, maar net tegen de kook aan.
Neem dan een kunststof pannenkoekmes en voel of het aanbaksel loslaat.
Met een beetje geluk ben je de meeste rommel al kwijt. Eventueel herhaal je het nog eens.

Filter het vuile water voor je het door de afvoer van de gootsteen giet. Dit is echt héél belangrijk anders zit je straks met een verstopte afvoer.

Een Inox pan die aangebakken is mag je ook met héél fijn staalwol behandelen.

Ter info: Anti aanbakpannen zijn er in verschillende, veilige  soorten. Met teflon, keramisch of titanium. De binnenkant moet liefst zo glad mogelijk zijn, de greep moet goed in de hand liggen en de bodem moet dikker zijn (sandwich) dan de opstaande randen. Jammer genoeg zijn niet alle dure pannen goed en niet alle goedkope pannen slecht….

Is een pan met een antiaanbaklaag schadelijk?

Aangebakken Antiaanbakpan