Wollen trui? Zo prikt hij minder

Is Koning Winter gearriveerd? Tijd om je warm in te duffelen. Hallo, wollen trui! Heerlijk om de warmte om je lijf te voelen. Tenminste, als je trui je niet gek maakt van het kriebelen.

 

Wat maakt nu eigenlijk dat een wollen trui vaak zo prikt? Het komt door de grove vezels in de draden. Er zijn wel wolsoorten die minder of niet jeuken, zoals merino- of kasjmierwol. Maar die zijn wel een stukje duurder. Gelukkig bestaan er prijsbewustere middeltjes om komaf te maken met dat prikkelende gevoel.

 

  1. In de diepvriezer

Maak je wollen trui nat en stop hem dan een nachtje in de diepvriezer. Haal hem er ’s ochtends weer uit en laat ontdooien. Wel wachten tot ie helemaal ontdooid is, want als je hem buigt terwijl hij nog bevroren is, kunnen de vezels breken. Laat het stuk dan goed drogen – niet helpen met een haardroger, want dan worden de vezels weer hard. Tadaa! De wol zal minder of niet meer kriebelen. Hoe dat komt? Door de koude trekken de vezels samen en gaan ze minder prikken.

 

  1. Wassen met een scheutje azijn

Voeg een scheutje azijn toe aan je wolwas. Daardoor wordt de wol meteen een pak zachter. Een extra wastip: draai je wollen trui binnenstebuiten. Zo vermijd je wrijving tijdens het wassen.

 

  1. Conditioner erop

Niet alleen je haar wordt er zacht van, ook je trui verliest er z’n stekels door. Maak hem goed nat en sprenkel er dan conditioner over. Die laat je er intrekken, eventueel kneed je hem er nog wat in. Een minuutje of 30 wachten en dan druk je de conditioner er zoveel mogelijk uit. En ten slotte lang genoeg laten drogen.

 

  1. Glycerine to the rescue

Vul een emmer met lauw water en voeg er een paar druppels glycerine aan toe. Dompel je trui in het water, laat de glycerine goed intrekken. Was je trui vervolgens uit en leg hem te drogen op een handdoek. En dan … schitteren maar met je wollen trui.