Weg met ladders in nylonkousen

Een jurk of rokje, daar hoort vaak een paar leuke nylonkousen bij (tenzij het volop zomert natuurlijk). Maar waarom zijn die toch o zo gevoelig … voor je het weet zit er zo’n verdomde ladder in. Daar weten we gelukkig raad mee.

 

Diepvriezer

Wil je voorkomen dat je gegeneerd rondloopt op een feestje met beschadigde nylonkousen? Maak een paar dat je net hebt gekocht even nat, stop het vervolgens in een plastic zakje en leg dat een nachtje in de diepvriezer. Doe het wel goed op voorhand (én voor je ze voor de eerste keer aantrekt), want je moet de panty’s nog een dag geven om te ontdooien. De lage temperatuur doet de vezels harder worden, waardoor je kousen beter beschermd zijn tegen gaatjes of ladders. En goed nieuws, je hoeft dit handigheidje slechts één keer te doen!

 

Haarspray

Nog een trucje om je nylonkousen steviger te maken: spuit er wat haarspray op. Eens je je panty’s in de was hebt gestoken, is het effect wel weg. Vergeet dit dus niet te herhalen na elke wasbeurt.

 

Nagellak

Zit er toch een gaatje of beginnende ladder in je nylons? Haal dan de transparante nagellak boven. Door er een laagje over te smeren, voorkom je dat het gaatje groter wordt of je ladder groteske proporties aanneemt.

 

Waszakje

Ja, ook je nylonkousen ontsnappen niet aan een wasbeurt. Je stopt ze eigenlijk het best in een handwasje. Gaan ze toch de machine in? Stop ze dan zeker in een waszakje (of een kussensloop), want ze zijn nogal delicaat. Was ze ook niet hoger dan 30°.

 

Voorkomen is beter

Eigenlijk voorkom je gaatjes en ladders al tussen de winkelrekken. Zorg ervoor dat je nylonkousen groot genoeg zijn. Als je ze hard moet uitrekken wanneer je ze aantrekt, riskeer je dat ze stuk gaan. Check zeker de maattabel op de verpakking en vraag eventueel raad.

 

Haast en spoed …

… zelden goed, juist? En dat is zeker het geval bij panty’s. Trek ze rustig aan en rol ze op naar boven. Zo komen je nagels – vaak boosdoeners – niet te veel in aanraking met de kousen. En een tip: draai ringen altijd met de steen naar binnen als je nylons aantrekt.