Hoe kan je een teddybeer schoonmaken?

Oude teddyberen zijn tegenwoordig veel geld waard. Zo’n met stro gevulde beer kan natuurlijk niet in de wasmachine en ook van een handwasje knapt hij niet bepaald op. Hoe kan je dan wel een echte teddybeer schoonmaken?

Drenk een niet-pluizend doekje – liefst wit of min of meer in de kleur van de beer – in schoonmaakazijn. Wrijf er de beer zorgvuldig mee in en gebruik steeds een schoon stukje van de doek. Eventueel kun je voor het schoonmaken ook een nagelborstel gebruiken.

Een andere methode is de teddybeer in te wrijven met een dikke stijfselpap. Laat de beer vervolgens volledig opdrogen en borstel het poeder er buiten weer af. Gebruik een stofzuiger of een haardroger om de laatste restjes poeder weg te krijgen.

Nog een manier: vul een (ruime) plastic zak met een kilo zemelen en een flinke soeplepel bicar. Doe de beer dan hierin. Knoop de zak zorgvuldig toe en schud hem een half uur heen en weer of doe hem een half uur in de droger op koude lucht. Als je de beer uit de plastic zak haalt zit alle stof en vuiligheid in de zemelen en bicar.

Teddybeer