Hoe kan je best je wasmachine reinigen?

Op regelmatige tijdstippen je wasmachine reinigen kan de levensduur van je wasmachine aanzienlijk verlengen. Hieronder een aantal tips hieromtrent.

Om je wasmachine stofvrij te houden gebruik je een zeemlap.

Het deurrubber wrijf je best eenmaal per jaar in met talkpoeder.

Regelmatig filter schoonmaken.

Maak er een gewoonte van om bij elke wasbeurt een schep soda bij het wasmiddel te doen (niet bij de wolwas !) of om een antikalktablet te gebruiken. Zo krijg je veel minder kalkafzetting.

Als je zacht leidingwater hebt moet je zeker niet te véél waspoeder gebruiken! Moderne wasmachines gebruiken minder water dan vroeger en kunnen dan het sop er niet voldoende uitspoelen.

Azijn of citroenzuur voegen bij het laatste spoelwater is een goede manier om het sop te neutraliseren. Het wasgoed voelt anders plakkerig aan en wordt op den duur grauw.

Sluit altijd alle ritsen van kledingstukken en keer ze binnenstebuiten (ook de zakken) voor je ze in de wasmachine doet. Sokjes, panty’s en beugel-bh’s steek je best altijd in een waszak.

Gouden tip: gebruik het sopwater om je garage of schuur mee te reinigen, het laatste spoelwater (zonder azijn) kan naar de planten.

Heel belangrijk: was minstens eenmaal per maand op de hoogste temperatuur (eventueel zelfs zonder wasgoed) en, indien mogelijk, met extra water. Op deze manier maak je de leidingen en de binnenkant van de kuip weer bacterievrij en voorkom je zeep-/vetluis.

Giet een paar liter water en een halve liter citroen- of melkzuur in de kuip van de wasmachine als je met vakantie gaat. Het zuur zal eventuele kalk oplossen. Laat het deurtje op een kier staan en droog de ‘plooien’ van het deurrubber.

Featured Video Play Icon