Wat kan je zoal schoonmaken met azijn?

Azijn, daarmee heb je een tophelper bij het huishouden staan. In de keuken, badkamer of tuin, je kan heel wat schoonmaken of verhelpen met azijn. Ontdek de kracht van dit wondermiddel.

 

Kleren en schoenen

 • Hangt er een zweetgeurtje in je kleren? Dat raak je liever kwijt. Leg het kledingstuk een uurtje in een emmer water met wat azijn. En daarna de wasmachine in.
 • Sneeuw kan lastige vlekken achterlaten op je schoenen. Azijn is een prima middeltje om die witte kringen weg te krijgen. Wrijf de schoenen in met gelijke delen water en azijn. Daarna zet je ze te drogen. Oppoetsen met schoensmeer is de laatste stap.

 

De badkamer

 • Niets is zo ontspannend als een heerlijk warm bad. Maar als de kuip er groezelig uitziet, vergaat je de zin om erin te duiken. Maak het bad wekelijk schoon. Water en azijn, meer heb je niet nodig. Schrob het bad en spoel alles nadien goed af. De douche kan je dezelfde behandeling geven.
 • Zeepresten kunnen het douchegordijn er na een tijdje wat vies laten uitzien. Stop het gewoon in de wasmachine met wasmiddel en azijn, pakweg één keer per maand. Eventueel kun je het vooraf laten weken in warm water met azijn. Hallo, fris gordijn!
 • Je kan de douche niet alleen schoonmaken met azijn, je kan ze er ook kalkvrij mee houden. Komt er plots minder water uit je douchekop? Dan kan je er donder op zeggen dat er zich kalk in genesteld heeft. Leg de kop een nachtje te week in een bakje water met azijn. Je kunt het water en de azijn ook in een plastic zak doen en die rond de douchekop hangen en vastknopen. Wees preventief en pas deze werkwijze regelmatig toe. Bekijk ook het filmpje.
 • Kalk gespot op het kraanwerk? Azijn to the resue! Lichte aanslag zal meteen verdwijnen. Heeft de kalk zich vaster gebeten, dan moet de azijn langer inwerken. Bind bijvoorbeeld een doek gedrenkt in azijn rond de kraan en laat dat een nachtje zitten. De volgende dag wrijf je alles schoon.
 • Als er iets is wat nooit immuun is voor vlekken, is het wel een badkamerspiegel. Een glanzende spiegel (of glazen wand), zonder strepen? Gewoon schoonmaken met lauw water met azijn en nadien afdrogen met krantenpapier.
 • Zet nieuwe badhanddoeken eerst een nacht in een emmer water met azijn. Was ze vervolgens op 60 graden. Het laagje natuurlijke was dat rond de katoen zit, zal verdwijnen en ze zullen beter drogen.
 • Maar er een gewoonte van om bij elke wasbeurt een scheut azijn bij het wasmiddel te voegen. Tenzij je wol of zijde wast, dan mag je dat absoluut niet doen. Je slaat twee vliegen in één klap: je ontkalkt en je wasgoed wordt er lekker zacht door.
 • Heb je een nieuw zeemvel gekocht? Leg het een nachtje in azijnwater voor je het gebruikt. Het krijgt een beschermend laagje. Daarna moet je het wel goed uitspoelen met water en een druppeltje glycerine.

 

De keuken

 • Voeg een scheutje azijn toe aan je afwaswater. Het breekt het vet af in het water en zo kun je langer in hetzelfde water afwassen.
 • Een microgolfoven is een ‘handig gerief’ in de keuken. Maar er blijven geregeld vuilrestjes in achter. Azijn wordt je bondgenoot. Zet een pot met een halve liter water en wat azijn in de microgolfoven, zo’n twee tot vier minuten op het hoogste vermogen. Laat dan nog een paar minuten staan. Je zal zien dat het vuil zal losweken. Wrijf het vuil weg met een doek of keukenpapier.

 

Buiten

 • Heb je een afvalcontainer staan buiten? Voorkom vieze beetjes met azijn. Meng gelijke delen water en azijn en bespuit de afvalcontainer hiermee wanneer hij leeg is. Maden gruwelen er werkelijk van.
 • Het is een karweitje waar je misschien tegenop ziet, maar als je optimaal wilt genieten van het uitzicht op je tuin of terras, dan moet je de ramen op tijd eens lappen. Vul een emmer met lauw (zacht) water en een scheutje azijn (niet té veel, want het kan silicone afdichtingen beschadigen). Spons de ramen ermee af. Bekijk ook het filmpje.
 • Om optimaal te genieten van je terras, onderhoud je het uiteraard ook zo goed mogelijk. Mos en algen duiken snel op als je de aandacht laat verslappen. (Schoonmaak)azijn is je trouwe helper, ook voor het terras. Ga eerst rond met een borstel om het losliggende vuil bij elkaar te vegen. Vul dan een emmer met water en azijn (50/50) en giet die over de terrasvloer. Even goed schrobben en laten opdrogen. Herhaal dit gerust een paar keer gedurende de zomermaanden, zodat de groene aanslag geen kans krijgt.
 • Spuit onverdunde azijn rond je deuren en ramen. Mieren zullen op een afstand blijven!