Zo gaat je gft-bak niet stinken

De groenbak, ook wel bekend als de gft-bak, zet je het best buiten. Dat is hygiënischer dan in de keuken. Maar dat wil niet zeggen dat je er geen zorg aan moet besteden. Zeker wanneer het warm is en je niet wil dat hij gaat stinken of beestjes aantrek.

 

Gft-afval sorteren? Daar zijn we voorstander van natuurlijk. Alleen kan zo’n gft-bak al eens wat minder aangename geurtjes verspreiden. Met deze tips voorkom je een slechte geur en beperk je ongewenste gasten.

 

  1. Schoonmaken

Het allerbelangrijkste: geef je groenbak regelmatig een schoonmaakbeurt. Was de bak uit met water en soda. Wat je zeker niet mag gebruiken, is bleekwater.

 

  1. Schaduw

Zet een gft-bak bij voorkeur op een schaduwrijke plaats. Zo krijgen geurtjes en ongedierte alvast minder vrij spel.

 

  1. Krantenpapier op de bodem

Leg een paar oude kranten op de bodem van de gft-bak: het vocht van het vuilnis wordt zo beter geabsorbeerd. Bovendien vermijd je dat afvalresten gaan aankoeken beneden in de bak. Een alternatief voor het krantenpapier? Stro, dat werkt even goed.

 

  1. Azijn

Maak een mengsel van schoonmaakazijn en water en giet een klein bodempje in de container. Laat het deksel een klein beetje open staan met een wasknijper. Maden en ongenode insectengasten slaan zo op de vlucht.

 

  1. Mottenballen

Nog een handigheidje om ongedierte weg te houden uit je gft-bak: mottenballen in een panty.

 

  1. Lavendel

Een ander natuurlijk middel waar maden van gruwelen, is lavendel. Je kan verse lavendel gebruiken, maar enkele druppels etherische olie zijn even goed. En je slaat 2 vliegen in 1 klap, want ook de vieze geur ga je ermee te lijf.

 

  1. Koffiedik

Gooi koffiedik niet zomaar weg. Als je het in de groenbak legt, ben je onaangename geurtjes een stapje voor. Ook in de koelkast werkt dit trouwens erg goed.

 

  1. Waspoeder

Een handvol waspoeder op de bodem van de gft-bak strooien, helpt ook in de strijd tegen geurtjes. Als de bak voor de helft gevuld is, kan je dat nog eens herhalen.

 

Wat mag in de gft-bak?

Twijfel je om iets in de gft-bak te gooien? Even overlopen.

  • Dit mag erin: schillen en resten van groenten en fruit, kleine restjes gekookt eten, koffiedik, broodkorsten, theebladeren en -zakjes, notendoppen, keukenpapier, verwelkte snijbloemen en kamerplanten, gemaaid gras, onkruid, bladeren, versnipperd snoeihout, haagscheersel, mest van kleine dieren (opgelet: hondenpoep hoort er niet thuis!).
  • Dat mag er niet in: plastic, slachtafval, boomstronken en wortels, dikke takken, metaal en blik, aarde of zand, vlees- en visafval, vet of olie, eierschalen, mosselschelpen, biologisch afbreekbare zakjes, kattenbakvulling.