Zo (vaak) was je een plaid

Heerlijk wegkruipen onder een dekentje met een filmpje op de achtergrond, da’s ontspanning op zijn best. Maar vergeet je je zachte plaid ook niet eens een wasbeurt te geven?

 

Om de twee weken

Zit je er elke avond lekker knus onder? Soms zelfs met nog een snack? Of ligt je kat of hond geregeld op je schoot te soezen? Dan is het best om je dekentje om de veertien dagen in de wastrommel te zwieren.

En zelfs al gebruik je het niet dagelijks, eet je er niet boven en komen er geen huisdieren in de buurt, ook dan is het een aanrader om je aan de twee weken-regel te houden. Zo houd je bacteriën weg.

 

Wassen en drogen

Werp eerst een blik op de instructies op het label voor je een plaid in de wasmachine stopt, om te zien of en hoe je hem moet wassen. Veel hangt af van de stof waaruit hij gemaakt is (wol, katoen, fleece, …) Een dekentje in delicate stof? Steek het voor de zekerheid in een (grote) waszak voor je het in de trommel stopt.

Je wast best op niet al te hoge temperatuur en het is ook een goed idee om te kiezen voor een programma voor fijne was. Een dekentje in fleece spoel je best met een scheutje wasverzachter, zodat het niet antistatisch wordt. Voor katoenen en wollen dekens houd je de wasverzachter dan weer best in de kast, want dat zorgt ervoor dat ze hun absorptievermogen verliezen. Om het wasmiddel te neutraliseren, kan je ze spoelen met een beetje azijn.

Wil je dat het deken zijn vorm mooi behoudt? Laat het dan drogen op een wasrek. Stop je het toch in de droogkast? Laat het drogen tot ongeveer 80 procent, zodat het niet krimpt.