Hoe zweetvlekken verwijderen uit kledij?

Zweetvlekken zijn vaak een groot probleem. Zeker als het echt zomers warm is, gebeurt het vaak dat je het zweet na het wassen nog ruikt als je gaat strijken. Stop dan direct met strijken als je dit ervaart, want al strijkend fixeer je de zweetvlekken.

Spoel T-shirts en overhemden kort in (bij voorkeur kalkvrij) water en een paar druppels ammoniak. Spoel om te neutraliseren met lauw water en daarna met water en azijn. Hier mag je het wasgoed eventueel een uurtje laten in weken. Vervolgens dep je de plekken met een ontvlekker, soda of een middel met enzymen. De enzymen kunnen dan bij de voorwas hun werk doen.

Tot slot gebruik je ook nog een hoofdwasmiddel. Gebruik geen wasverzachter maar een scheutje melkzuur, azijn of citroenzuur in het laatste spoelwater.

Als je nu gaat strijken zal je zien dat die penetrante zweetlucht verdwenen is.

Om het textiel beter te beschermen gebruik je het best je deodorant zonder dat je je kleren aanhebt. Laat een paar minuten indrogen en kleed je dan pas aan.

Vergeelde plekken kan je nadien ook nog proberen te bleken met bicar of waterstofperoxide. Gebruik niet een gewoon stukje zeep bij de transpiratievlekken want dan krijg je vetzuuraanslag en die is heel moeilijk weer te verwijderen.

Zweet/ Transpiratievlekken