Boeken kaften als een pro doe je zo

De eerste schooldag zit erop. Kindjes kunnen na de schoolbel relaxen en de batterijtjes opladen voor de volgende dagen achter de schoolbanken. En jij … mag boeken kaften. Een lastige klus, maar met deze tips ben je geen dagen in de weer met kaftpapier.

 

Dit heb je nodig 

 • Schaar
 • Kaftpapier
 • Plakband
 • Etiketten
 • Balpen

 

Boeken kaften in 8 stappen

 1. Leg het boek/schrift opengeslagen op het ontrolde kaftpapier. Knip de vorm uit het papier, met minstens vijf centimeter overschot aan elke kant.
 2. Vouw het papier precies in het midden.
 3. Plaats het papier om het boek/schrift heen, zodat de vouwlijn mooi over het midden van de rug loopt.
 4. Vouw de zijkanten (flappen) van het papier om de voor- en achterkant van het boek/schrift en plooi ze nadien weer open.
 5. Knip onderaan en bovenaan schuin strookjes in. Begin wat breder en eindig even smal als de rug van het boek/schrift.
 6. Haal het boek/schrift weg en vouw die stukjes naar binnen, onder de rug van het boek/schrift.
 7. Leg het boek/schrift terug in de flappen die je al maakte. Vouw de onder- en bovenkanten om. Alsof je een cadeautje inpakt, vouw je eerst een driehoekje en daarna de hele flap naar binnen. Plak de omgevouwen hoeken vast met plakband. Opgelet: aan het papier, niet aan het boek.
 8. Haal de etiketten boven en schrijf er de naam van je kind, eventueel de klas waarin hij/zij zit en de naam van het boek of vak op.

 

Niet kaften, maar overplakken

Wil je het orgineel aanpakken? Go nuts met gekleurde plakband (ook gekend als washi tape). Je vindt ze in elke papier- en kantoorhandel of knutselwinkel. Plak de tape in de breedte om een schrift heen, strook voor strook – kies voor brede tape als je geen uur per schrift wil zitten plakken. Verstevig de randen met een extra strook tape, geplakt in de lengte.

 

Wil je een boek op deze manier ‘inpakken’, dan zal je het voor de zekerheid wel eerst moeten kaften met een neutraal papiertje. Toegegeven: dat is wat extra werk, maar je zoon of dochter zal nog zo blij zijn met het leuke resultaat.