We kennen het allemaal, je haalt in de zomer de tuinmeubelen weer boven en tot je grote onrust staat er schimmel op. Natuurlijk heel ongezond en vies, schimmel kan de oorzaak zijn van allerhande ziektes, luchtwegen infecties en nog veel meer. We geven je alle tips mee om van de schimmel af te raken.

 

Vocht

Schimmel komt door vocht. Dus neem éérst dat probleem aan; Verluchten, leidingen nakijken, lekken dichten, enz. want anders blijf je aan de gang. Als je je meubels heel de winter buiten laat staan heb je natuurlijk geen vocht probleem en moet je er misschien eens over nadenken om je meubels in de winter maanden binnen te plaatsen.

Schoonmaken

Behandel het hout met half water en

  • Half bleekmiddel/ waterstofperoxide
  • Of Half azijn
  • Of Half vloeibare groene zeep

 

Gebruik een luchtmasker, bril en handschoenen zodat het middel niet op je gezicht of handen komt. Het luchtmasker is heel belangrijk want je moet voorkomen dat je schimmel sporen inademt terwijl je aan het werken bent. Doe dit dan ook buiten of in een voldoende geventileerde ruimte. Wrijf de oplossing goed in het hout met een oude vod. Laat het middel een paar uur intrekken voor je het met proper water afspoelt. Laat het drogen en kijken of alle zwarte plekken verdwenen zijn.

Nabehandeling

Eventueel kan je met schuurpapier het hout nog nabehandelen en een laagje teakolie aanbrengen, dit geeft een goede bescherming voor de toekomst.

 

Schimmel op hout