Je terras klaar voor de zon? Reken maar!

Zon gespot? Temperaturen de hoogte in? Hét sein om het terras en de bijhorende meubelen helemaal uit hun winterslaap te halen. Alles een schrobbeurt geven en plannen maar die verfrissende lente- of zomeraperitiefjes en gezellige barbecues.

 

Hoe onderhoud je het terras?

Om volop te genieten van dit plekje, houd je het zo proper mogelijk. Mos en algen duiken snel op als je de aandacht laat verslappen. Ga eerst rond met een borstel om het losliggende vuil bij elkaar te vegen. Daarna is (schoonmaak)azijn je bondgenoot. Vul een emmer met water en azijn (50/50) en giet die over de terrasvloer. Even goed schrobben en laten opdrogen. Je kan dit gerust een paar keer herhalen gedurende de zomermaanden, zodat groene aanslag geen kans krijgt.

 

Dit doe je beter niet

Er bestaan allerlei chemische producten waarmee je je terras te lijf kan gaan, maar daarmee bewijs je het milieu geen dienst. Houd het liever bij natuurlijke middeltjes. Ook geen aanrader: bleekwater. En als het kan, mijd de hogedrukreiniger, want de harde straal kan de voegen tussen de tegels aantasten.

 

Hoe pak je een houten terras aan?

Ook een houten terras kan na een (natte) winter bedekt zijn met een groen laagje. Niet erg uitnodigend en bovendien riskeer je een valpartij, omdat het zo glad is. Gebruik eerst azijn, een algendodend middel, soda (50 gram sodakristallen per liter water) of biologisch waspoeder met enzymen. En dan … schrobben maar, met een harde borstel. Daarna kan je alles goed wegspoelen. Dat doe je beter niet met een hogedrukreiniger, maar als je die toch gebruikt, zet hem dan op een lage stand.

Bekijk ook het filmpje.

 

Hoe behandel je tuinmeubelen?

Je tuinmeubelen zijn de hele zomer je maatjes. Als het weer meezit, kan je ze zelfs al in de lente weer inwijden. Voor vrienden draag je zorg, dus ook je tuinmeubilair onderhoud goed. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal.

  • Plastic

Plastic tuinmeubelen maak je eenvoudigweg schoon met een spons en een sopje van water en allesreiniger. Een schuursponsje of -middel gebruiken? Niet doen, want dat kan voor krassen zorgen. Zijn je meubelen erg vies? Neem je toevlucht tot warm water en een scheut azijn en soda – maar laat het niet zo ver komen.

  • Hout (teak)

Houten meubelen reinig je met een zachte borstel en een sopje van warm water met natuurlijke zeep. Zorg ervoor dat je alles goed naspoelt en droog wrijft. Als het meubilair droog is, kan je het insmeren met speciale teakolie. Zo behoudt het hout zijn mooie bruine kleur.

 

  • Staal

Stalen meubelen zijn makkelijk te onderhouden. Een beetje lauw water en wat allesreiniger, meer vragen ze niet. Na het kuisen kan je ze behandelen met autowas om roest tegen te gaan.