Je kleerkast opruimen als een pro

Open je de poort naar chaos als je je kleerkast induikt? Dan is het hoog tijd om ze stevig onder handen te nemen en te (re)organiseren. Operatie kleerkast opruimen: start!

 

Pak het opruimen aan in stappen.

 

Stap 1: haal alles uit de kast

Wil je je kleerkast opruimen, dan haal je alle – ja, alle – kledingstukken eruit. Leg alles klaar om kritisch te bekijken en te sorteren. En je hebt meteen een goed beeld van hoeveel plek je werkelijk hebt om je kleren en accessoires te leggen.

 

Stap 2: wees selectief en doe weg

Opruimen betekent durven afscheid nemen. Als je eerlijk bent, weet je ook wel dat er heel wat spullen tussen zitten die je niet meer draagt. Lijkt het een onoverkomelijke taak? Pas eens de tip van opruimgoeroe Marie Kondo toe. Vraag je bij elk kledingstuk af of het je vrolijk maakt. Is het antwoord neen? Weg ermee. En, oh ja, de kans dat je die ene broek of trui die je al meer dan een jaar niet meer hebt gedragen, nog zal aantrekken … is zeer klein. Liquideren die handel!

 

Stap 3: berg georganiseerd en gesorteerd op

Selectie achter de rug? Tijd om alles weer mooi weg te leggen. Een volgepropte, onordelijke kleerkast is verleden tijd.

  • Hang zoveel mogelijk op. Jurken, jumpsuits, bloezen en hemden, vesten en rokken horen op een kapstok. Zo blijven ze kreukloos.
  • Sweaters, truien en T-shirst plooi je op en stapel je. Of je bergt ze verticaal op in een lade: meer overzicht en geen kans op omvallende klerentorens.
  • Soort zoekt soort. Jurken hangen samen, broeken horen bij elkaar, rokken zoeken mekaar op.
  • Multihangers, ladeverdelers of mandjes komen van pas om orde te scheppen in je (lade)kast.
  • Ken je de truc met de omgekeerde kapstok? Als je een kledingstuk na het wassen weer in je kast hangt, draai dan de kapstok in de tegengestelde richting van de rest van je kleren. Zo zie je na een tijdje heel goed wat je vaak aantrekt en wat helemaal niet.
  • Hang op van licht naar donker en van lang naar kort. Het geeft je kleerkast een lichtere en ordelijkere uitstraling.
  • Hang witte kledij binnenste buiten Blijft die mooi proper.
  • Maak een winter- en zomergarderobe. Berg warme kleren tijdens de zomermaanden op in stofvrije zakken en doe in de winter hetzelfde met je luchtige kledingstukken. Da’s ook weer plaats gewonnen.

 

Stap 4: zoek een tweede leven voor ‘weg te gooien’ kleding

Zo, kleerkast opruimen: geslaagd. Nu enkel nog een bestemming vinden voor de kleren die je vaarwel zegt. Loop langs bij de tweedehands- of kringloopwinkel. Of verkoop je spullen online. Dan verdien je er nog wat aan.

 

Tip: weg muffe geur!

Ontdek snel hoe je kast altijd lekker fris ruikt.