Hoe onderhoud je matglas?

Er zijn twee soorten ‘mat’ glas. Bij de ene wordt het glas ‘gezandstraald’ en dat geeft het glas een gladde én een ruwe kant. Bij gezuurd glas krijgt het glas een zuur behandeling, dit wordt ook wel geëtst glas genoemd. De ruwe kant van gezandstraald glas is niet gemakkelijk in onderhoud, de gladde kant natuurlijk wel.

Om de afdrukken van vingers te vermijden kan je een beschermlaag op het glas zetten, een goede oplossing, maar je moet dit wel elke paar jaar aanbrengen. Gebruik voor een gezandstraalde deur nooit detergenten. Een vochtige microvezeldoek zou moeten volstaan. Gebruik voor alle zekerheid warm kalkvrij water. Zodra de deur min of meer streepvrij is moet je er direct de beschermlaag opzetten, anders blijf je aan de gang met poetsen.

Gouden Tip: Nooit krantenpapier of een zeemlap gebruiken om te poetsen. Bij heel grote vervuilingen kan je eventueel een beetje zachte zeep of ontsmettingsalcohol gebruiken.

Nawrijven mag met een tetradoek of andere niet pluizende zachte doek.

Bij dubbele beglazing komt de gezandstraalde kant in de spouw en heb je dus geen last van vette vingers die moeilijk te verwijderen zijn. Er bestaat nog een derde soort ‘mat’ glas. Hierbij wordt een soort inkt op het glas gedrukt, waarna het de oven ingaat. De inkt penetreert in het glas en zorgt voor een gladde afwerking.

Matglas