Moet je nieuwe kleren wassen voor je ze aantrekt?

Een mooie buit bijeen geshopt? Dan kan je meestal niet wachten om te schitteren in je nieuwste aanwinst. Toch is het beter om even geduld te oefenen en je nieuwe kleren eerst te wassen voor je ze aantrekt.

 

Chemische stoffen

Waarom moet je nieuwe kleren wassen? Volgens onderzoek van verschillende gezondheidsinstanties bevat je gloednieuwe jurkje, trui of broek tal van chemische stoffen die ervoor zorgen dat ze kreuk- en schimmelvrij in de rekken hangen – het vervoer van kleren gebeurt immers in grote hoeveelheden, opeengepakt. Een allergische reactie of huidirritatie kunnen het gevolg zijn. Meer nog, de stoffen kunnen zelfs kankerverwekkend zijn.

 

Vuil en bacteriën

Bovendien is een kledingstuk al heel wat tussenstations gepasseerd voor het bij jou terechtkomt. Je bent waarschijnlijk niet de eerste die het zal gepast hebben. Vuil en bacteriën krijgen vrij spel. Daarnaast is de kans groot dat het al een paar keer de grond gekust heeft. De plek waar ongedierte zit te wachten om de sprong te maken naar de stof die nadien rond jouw huid zit. Daar kunnen al eens gezondheidsproblemen van komen. Best vermijden, toch?

 

1 wasbeurt

Maar … geen reden tot paniek: 1 wasbeurt is voldoende om die chemische boosdoeners weg te krijgen. Een advies dat ook geldt voor alle baby-, kleuter- en kinderkleding. Heb je een gevoelige huid, die nogal makkelijk reageert op kleurstoffen, dan kan een tweede keer wassen en goed naspoelen zeker geen kwaad. En paraderen dan maar in je nieuwe outfit!

 

Niet alleen kleren

De ‘eerst wassen, dan gebruiken’-regel geldt trouwens niet alleen voor kleren. Ook dekbedovertrekken en handdoeken bijvoorbeeld laat je best eerst een rondje draaien in de wasmachine. Eigenlijk gaat het op voor alles wat in aanraking komt met de huid.

Een kleine zijsprong: alle kopjes, bekers, glazen, bestek … – of je die nu koopt in de kringloopwinkel of in de duurste shop – altijd eerst afwassen en liefst ook nog spoelen met azijn voor gebruik.

 

Tip: hoe vaak was je een handdoek?

Wil je weten hoe vaak je een handdoek moet wassen? Ontdek het hier.